latinica  ћирилица
20/01/2021 |  19:11 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Почиње друго полугодиште у школама у Српској - обезбијеђени услови (ВИДЕО)

У већини основних и средњих школа у Републици Српској ђаци ће од сутра у школске клупе, у друго полугодиште.
Ученици -
Ученици

Изузеци су школе у Костајници, Основној школи "Никола Тесла" у Дервенти и двије подручне школе у Оштрој Луци.

У ресорном министарству истичу да су обезбијеђени сви хигијенско-епидемолошки услови и да је цјелокупан наставни процес организован према плану рада за вријеме пандемије вируса корона.

Из минуса у плус - са санки у школске клупе, већ од сутра и основци и средњошколци. Они нешто млађи радују се почетку школе. Кажу, прочитали су лектиру и урадили задаћу током зимског распуста.

Све школе са подручју бањалучке регије, сарајевско-романијске, старохерцеговачке и доњоподрињске, Семберије и Херцеговине, наставу у другом полугодишту почињу у редовном термину, иако је због епидемиолошке ситуације било недоумица да ли ће распуст бити продужен до 1. фебруара.

Часови ће и даље трајати 20, односно 30 минута, а ученици ће бити распоређени по групама, као што је то било и до сада.

- Настава ће се одвијати исто као и у првом полугодишту, с обзиром да имамо 800 ученика радићемо у шест смјена - преизирао је Александар Вукановић, директор ОШ "Вук Караџић", Требиње.

- Можемо рећи да ћемо у друго полугодиште ући са значајно бољом епидемиолошком сликом, с тим да се управо по препорукама Министарства настављамо придржавати мјера, а све у циљу заштите здравља наших ученика и запослених у образовању - истакла је Данијела Мрда, предсједница Актива директора Сарајевско-романијске, Старохерцеговачке и Горњоподрињске регије.

- Имаћемо двије полусмјене уз поштовање свих епидемиолошких мјера. Захваљујем Министарству које нас је све вријеме подржавало и обезбјеђивало довољно средстава за дезинфекцију школског простора - нагласио је предсједник Актива директора средњих школа Бијељина Душко Ђурић.

У Костајници, која је највише погођена земљотресом, вртић и образовне установе прегледали су стручњаци и утврдили да су безбједни за боравак.

Интервентни тим статичара из Републичке дирекције за обнову и изградњу данас је у Костајници утврдио да зграда вртића "Клуб за дјецу Кестенко" није оштећена и у потпуности је безбједна, као и објекат Основне школе "Петар Мећава", иако је оштећен, али му није угрожена статика.

И Основна школа "Никола Тесла" у Дервенти оштећена је у земљотресу, због чега ће наставу, до краја седмице, ђаци похађати онлајн, а од понедјељка у ОШ “19.април“ и у просторијама Средњошколског центра.

- У школи "19.април" ће ићи први зазред у четири учионице и шест група продуженог боравка, а сви остали од 2. до 9. разреда ће ићи у СШЦ. Имамо једно одјељење, специјално, које ће ићи у Завод за слијепе "Будућност" - наводи Љубиша Ђурић,  директор ОШ "Никола Тесла", Дервента.

Исте проблеме имају и подручне школе у Батковцима и Усорцима у Оштрој Луци, које ће због оштећења од сутра одржавати онлајн наставу.

И приједорска Гимназија редуковаће наставу због оштећења кровне конструкције и другог спрата.

- Настава ће се одвијати постојећим капацитетима. Имамо шест учионица на располагању. Јутарња смјена, пошто имамо шест одјељења ићи ће несметано. Проблем нам је друга смјена гдје имамо седам одијељења, тако да ће сваке седмице једно одијељење морати ићи на онлајн наставу - изјавио је Вељко Јањетовић,  директор Гимназије "Свети Сава" у Приједору.

План организовања рада у школама у потпуности је усклађен са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство Републике Српске, а просвјетни радници и ученици до сада су се придржавали свих епидемиолошких мјера, истичу у ресорном министарству.

- Веома је значајно да и даље будемо обазриви, када је ријеч о спречавању ширења вируса корона, јер знамо да се још налазимо у ванредној ситуацији, те треба да поштујемо све мјере које су нам важне да сачувамо здравље запослених у школама, али и ученика - нагласила је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

А да ли ће се до краја школске године створити услови да трајање часова буде продужено, још се не зна.

Све зависи од епидемиолошке ситуације и вакцинисања становништва, истичу у ресорном министарству.