latinica  ћирилица
21/01/2021 |  16:35 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Сукоб миграната и полиције у Блажују (ВИДЕО)

Тешка ноћ у мигрантском кампу у Блажују, и до сада највећи сукоб миграната и полиције! Два полицајца и један службеник имиграционог центра повријеђени су у синоћњем сукобу с мигрантима, што је узрок и веће материјалне штете на аутомобилима и опреми кантоналне Управе полиције и Међународне организације за миграције.
Инцидент са мигрантима (фото:  AVAZ) -
Инцидент са мигрантима (фото: AVAZ)

Сукоб шиита и сунита, тако, јутро послије, велики неред у мигрантском центру у Блажују виде свједоци.

До инцидента је дошло након што су радници Међународне организације за миграције покушали да у други камп премјесте једног мигранта, који је нарушавао ред и који је вођа једне од група у кампу.

- Један Иранац је рекао неке лоше ствари о посланику Мухамеду, то су били неки људи из Афганистана, Пакистана и Бангладеша који иначе прате сунитско учење ислама. Тако је настао проблем. Разбијена су стакла, настала је туча са полицијом. То се догодило око 22 часа - рекао је Хасан Шордер, мигрант.

Званично, полиција је на терен изашла већ у 20 часова. У сукобу који је избио, нападнути су полицијски службеници Међународне организације за миграције.

Троје службеника је лакше повријеђено, оштећено је 20 аутомобила кантоналне Управе полиције и неколико аутомобила ИОМ-а, просторије мигрантског центра и канцеларијска опрема. Према процјенама, око двије хиљаде миграната учествовало је у инциденту, а седам их је приведено.

- С циљем успостављања нарушеног јавног реда и мира, полицијски службеници Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево су употријебили средства силе прописана законом о полицијским службеницима. О свему је обавијештен дежурни тужилац - навео је Мирза Хаџиабдић, портпарол Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Одговорнима би на терет могло да буде стављено насилничко понашање, лака тјелесна озљеда, напад и спречавање службене осове у вршењу службене радње, крађа и оштећење туђе ствари. Инцидент је коментарисао и ресорни министар на бх нивоу.

- За сада имам информацију да је лице које је произвело комплетан неред под надзором у Имиграционом центру у Источном Сарајеву. Изречена му је мјера протјеривања из БиХ и над њим се проводи поступак, а надлежно тужилаштво и МУП Кантона Сарајево настављају са истражним радњама - појаснио је Селмо Цикотић, министар безбједности БиХ.

Цикотић је индицент коментарисао након сједнице Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ. Након сједнице, замјеница предсједавајућег комисије, СНСД-ова Душанка Мајкић поручила је – мигранти се требају вратити из БиХ, а Европска унија треба да престане да пред БиХ поставља веће критеријуме по овом питању од критеријума које поставља државама чланицама.

Иако је један од закључака састанка потреба побољшања комуникације између надлежних органа у БиХ каже, то не подразумијева њихово смјештање на територију Српске.

- Није рјешење проблем проширити на цијелу БиХ, рјешење је мигранте слати кући. Још увијек не постоји јасан став свих политичких актера у овој земљи да мигранте треба враћати. Тачно се зна гдје је "квака 22", односно ко је тај који није заинтересован да се они врате, него да они остану овдје - упозорила је Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ.

Иначе, у прихватном центру Блажуј који је локација посљедњег инцидента, смјештено је више од три и по хиљаде миграната, далеко изнад капацитета објекта који се сматра највећим мигрантским кампом у БиХ.

Према процјенама медија, сукоб од синоћ највећи је сукоб миграната и полиције од почетка кризе у БиХ.