latinica  ћирилица
22/01/2021 |  08:31 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Брчак Алекса Бијелић - дизач тегова у три дисциплине (ВИДЕО)

Алекса Бијелић из Брчког заљубљеник је у пауелифтинг, дизање тегова у три дисциплине. Недавно је и другопласирани у том спорту за Војводину. Планира да на такмичењу у Србији, подигне и максимум од преко преко 700 килограма терета.
Дизач тегова - Фото: РТРС
Дизач теговаФото: РТРС

Алекса Бијелић се за само неколико мјесеци упорног тренирања, попео на сами врх на такмичењу у Војводини у тродисциплинском дизању тегова.

- На мом првом такмичењу дигао сам 530 килограма тотал, из три дисциплине, сабране, то је за моје прво такмичење и осам мјесеци спремања, јако добар резултат. Веома сам задовољан, каои  колеге,похваљују мој резултат, али имам у плану, циљ ми је да дигнем 700 килограма из све три дисциплине, што ће се сигурно десити ако останем здрав и читав у наредне двије до три године - прича Бијелић.

Ово је спорт који је све популарнији у свијету и код нас, и он нема ограничења. Њиме се баве и жене, чак има и мушкараца трећег доба, као што је Саво Василевски, са 75 година, првак Европе.

- Пауелифтинг је спорт сачињен од три дисциплине. Прва дисциплина на такмичењу је чучањ, чучања са тежином. Потисак са клупе, познатији као ненч- прес, трећа дисиплина је масовно дизање и одбајање терета од пода - истиче Бијелић.

Као и сваки, тако и овај спорт, тражи преданост и безрезервну упорност ако се неко њиме жели озбиљно бавити, и постизати запажене резутате.

- На првом мјесту захтјева посвећеност, технику, ако немамо технику покрета ризикујемо повреду, препоручио бих свима да се баве овим спортом да раде са тренером да га тренер научи тактици, јер стабилна и јака техника доводи до максималног извођења вјежбе. Циљ је дићи максималну килажуу све три дисциплине - истиче Бијелић.

Бијелић је постдипломац на Одсјеку за спорт на Медицинском факултету у Београду, и то му помаже да се правилно храни, што овај спорт и те како захтијева.

- Ово захтијева високопротеинску исхрану, да би на тренингу сваки пут мишић довели до одређеног нивоа до распадања, и ако немамо довољно градивних материја не можемо да изградимо те мишиће који су спремни за терет, онда захтијева пуно енергије која би требало да долази до сложених угљикохидрата. Непосредно прије тренинга у такмичењу користимо послије, маст држимо на неком средњем нивоу, препоручујем свакоме ко се бави овим да држи исхрану у суфициту, тако да једу више него што троше, то је јако битно због очувања тијела, због смањења шансе од повреда, због подмазивања зглобова и пуноће самих мишића - закључио је Алекса Бијелић.