latinica  ћирилица
22/01/2021 |  11:01 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Велико интересовање младих за пројекат изградње стамбених јединица на селу

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је Срни да је велико интересовање младих за пројекат изградње стамбених јединица за младе брачне парове и самохране родитеље у руралним срединама, али да је његова реализација одгођена због непредвиђених околности изазваних вирусом корона.
Соња Давидовић -
Соња Давидовић

Давидовићева је рекла да о великом интересовању за овај пројекат свједоче бројни позиви који су стигли и да ресорно министарство није одустало од изградње ових стамбених јединица.

- Ситуација у којој смо се нашли у протеклих готово годину дана наметнула је другачије приоритете и све планове и пројекте морали смо прилагодити и промијенити. Сигурна сам да и јавност и представници медија то разумију и захваљујем им на стрпљењу и разумијевању - рекла је Давидовићева.

Она је истакла да ће Министарство, чим се створе услови, реализовати овај пројекат који је осмишљен како би задржао младе у Републици Српској и мотивисао их да овдје формирају породицу.

Подсјетила је да је Влада Републике Српске у септембру прошле године усвојила информацију о потреби улагања у пројекте из надлежности Министарства породице, омладине и спорта, којом је предвиђена изградња стамбених јединица за младе брачне парове и самохране родитеље у руралним срединама и на тај начин дала подршку пројекту који има за циљ да подржи и стимулише останак младих и подстицај рађања у руралним срединама.

- Реализација пројекта била је планирана за октобар, након што је урађен правилник којим су дефинисани критеријуми за реализацију овог пројекта и расписивање конкурса, али је због ситуације изазване вирусом корона расписивање конкурса одгођено, јер је процијењено да је у датом моменту неопходније средства усмјерити у здравствени сектор - појаснила је Давидовићева.

Она је напоменула да ће, с обзиром на све већу потребу усмјеравања средстава према здравственом сектору Републике Српске, о обиму и расподјели средстава из буџета у овој години одлучивати Владе Републике Српске у складу са укупном ситуацијом и приоритетима у датом тренутку.

- У зависности од процјене и могућности у вези са капиталним инвестицијама, Министарство породице, омладине и спорта ће и расписати најављени конкурс - рекла је Давидовићева.