latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:19 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Изградња београдског метроа почиње крајем године

Министар финансија Србије Синиша Мали данас је, у име Владе Србије са представницима француских компанија "Алстом" и "Ежис" и кинеске "Пауер Чајна" потписао меморандум о разумијевању за пројекат изградње београдског метроа.
Метро - Фото: РТРС
МетроФото: РТРС

Мали је након потписивања у Палати "Србија" рекао да ће изградња метроа почети већ крајем године и да ће француске компаније обезбједити композиције и градити електромашинске подсистеме, а кинеска изводити грађевинске радове.

Када је ријеч о финансирању, Мали је подсјетио да је у новембру прошле године потписан споразум са француском Владом о обезбјеђивању финансирања за дио који ће радити француске компаније, а ријеч је о износу од 454 милиона евра, док су у току разоговори са институцијама које треба да обезбиједе финансирање за дио који ради кинеска компанија.

Мали је навео да ће прво бити грађен депо на Макишком пољу и прва линија, која ће повезивати Железник и Мирјево, биће дуга 21,3 километра и имаће 21 станицу.

Према његовим ријечима, друга линија од Миријева до Земуна биће дуга 19,2 километара и имати 20 станица, а ради се на концепту треће линије која ће повезати са БГ возом дијелове које неће покрити прве двије линије.

- Ово је још једно обећање које ћемо испунити. Мало ко је вјеровао и у пројекат "Београд на води", а тај пројекат смо остварили и од најружнијег дијела града направили смо највеће градилиште у Европи. Сада имамо прилку да окренемо још једну нову страницу у историји, а то је да изградимо београдски метро - рекао је Мали.

Министар финансија Србије показао је и макету машине за бушење тунела за метро, такозвану кртицу – ТБМ машину, која ће бити дуга 100 метара, а направиће је кинеска страна.

- Ова машина се прави 13 месеци и још три мјесеца да се склопи. То је машина коју ће већ ове године кинески партнери да почну да конструишу како би била спремна током наредне године већ да се буше тунели за прву линију метроа - рекао је Мали.