latinica  ћирилица
22/01/2021 |  18:38 ⇒ 23/01/2021 | 07:54 | Аутор: РТРС

Засад без поскупљења струје (ВИДЕО)

Поскупљења струје, за сада, нема. Међутим, покретањем новог тарифног поступка на прољеће, грађани би могли имати нешто веће рачуне. Од 1. априла, Електропровреда Српске успоставља и систем јавног снабдијевања, што значи да ће домаћинства - електричном енергијом снабдијевати Електропривреда, умјесто њена дистрибутивна предузећа.
Струја -
Струја

Успостављање система јавног снабдијевања први је корак ка отварању слободног тржишта. То значи да ће грађани имати прилику да бирају од кога ће да купују електричну енергију. Успостављање овог система - услов је европске заједнице. Новим Законом о електричној енергији у Српској, који је на снази од 1. јануара, повластице ће имати осјетљиве категорије становништва. Они ће имати попусте, у виду одређеног броја бесплатних киловата. Кријтеријуме за одређивање категорије енергетски заштићеног купца одређиваће министарства – здравља и енергетике, и Електропровреда.

- Цијене по којима привредни субјекти од Електропривреде Републике Српске купују електричну енергију и даље су далеко испод тржишних и субвенционисане су од Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске - рекао је директор Електропривреде Лука Петровић.

Оно што је извјесно јесте да, за сада, нема поскупљења струје, али би покретање новог тарифног поступка с прољећа могло донијети повећане рачуне. Проценти се још не помињу, јер у ЕРС анализирају захтјеве зависних предузећа, након чега ће поднијети захтјев регулаторној комисији. Наглашено је да Електропривреда реализује пет историјских пројеката, међу којима је најзначајнији ХЕ Дабар.

Говорећи о санкцијама Европске енергетске заједнице Босни и Херцеговини, ресорни министар Петар Ђокић рекао је да је Српска испоштовале све договоре, али не и Федерација.

Ђокић је истакао важност енергетске сарадње са осталим државама Европе, те нагласио да је Српска при крају трећег енергетског пакета, који се односи и на БиХ и може да буде поносан на све што је учинила.

Република Српска никада није била нити је кочничар у испуњавању обавеза из уговора о енергетској заједници – поручио је Ђокић.