latinica  ћирилица
25/01/2021 |  12:11 | Аутор: СРНА

С. Македонија: Светосавска повеља додијељена СПЦ

Највеће признање Српске заједнице у Сјеверној Македонији Светосавска повеља ове године је додијељена Српској православној цркви, саопштено је из Организационог одбора Светосавске академије, која се одржава поводом Савиндана, националног празника Срба у овој земљи.
Православни крст - Фото: РТРС
Православни крстФото: РТРС

У саопштењу је наведено да се СПЦ кроз своје вишевјековно постојање доказала као најдостојанственија институција и истински духовни предводник којем српски народ највише вјерује.

У тексту је оцијењено да је СПЦ остала најчвршћи ослонац духовног и националног јединства српског народа упркос огромним прошлогодишњим губицима, односно упокојењу Његове светости патријарха српског Иринеја и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

У свим приликама, проповиједима и наступима, као и у комуникацији са црквеним, политичким и мирјанским круговима, СПЦ је, како је истакнуто у саопштењу, увијек вјерно слала поруку мира и братољубља.

- Посебно нас је дотицало њено залагање за духовно уједињење српског народа, што представља основ за постизање светосавског – свесрпског јединства, солидарности и разумевања и једини начин да сви заједно идемо напред, припремајући нас и наша потомства да су дијалог, праштање и помирење наш заједнички залог за будућност - навели су из Одбора.

Српска заједница у Сјеверној Македонији Светосавску повељу сваке године додјељује истакнутим српским организацијама и посебно заслужним појединцима поводом обиљежавања празника Светог Саве.

- Светосавску повељу, стога, једногласно додељујемо нашој СПЦ, са вером у вечну љубав и благослов који ће нас држати усправним на путу достојних своје Цркве, колико год тешка била времена и колико год моћне биле нечастиве силе које ће нас искушавати - наводи се у саопштењу.

Због пандемијских мјера, Светосавску повељу Организациони одбор уручиће највишим великодостојницима СПЦ првом приликом.

СПЦ ће 27. јануара прославити Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.