latinica  ћирилица
25/01/2021 |  12:47 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Добровољно осигурање и осигурање пољопривредника

Минимална мјесечна обавеза пољопривредника по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање је 82,42 КМ, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.
Фонд ПИО Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу је наведено да у Републици Српској на дан 21. јануар има 1.549 активних осигураника који обављају пољопривредну дјелатност.

Објавом званичних података Републичког завода за статистику о просјечној бруто плати за 2020. годину у износу од 1.485 КМ, стечени су услови за утврђивање најниже основице за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за лица која обављају пољопривредну дјелатност.

Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању, осигураником у обавезном осигурању сматра се лице које обавља пољопривредну дјелатност и које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава као носилац пољопривредног газдинства, осигураник пољопривредник, под условом да на дан пријаве за осигурање није старији од 50 година, да има општу здравствену способност и да није обавезно осигурано по другом основу.

Основицу за обрачун доприноса за пољопривреднике представља 30 одсто просјечне бруто плате у Републици за претходну годину, која, према податку Републичког завода за статистику, износи 445,50 КМ, што помножено са стопом доприноса за пензијско и инвалидско осигурање даје 82,42 КМ.

За осигуранике у добровољном осигурању најнижу основицу за уплату доприноса, према Закону о доприносима, представља 60 одсто од просјечне бруто плате у претходној години, која износи 891 КМ, што помоножено са стопом доприноса за пензијско и инвалидско осигурање даје 164,84 КМ, наведено је у саопштењу.

Из Фонда ПИО наводе да то представља минималну мјесечну обавезу осигураника у добровољном осигурању, којих као активних осигураника на дан 21. јануар у Републици Српској има 1.040.