latinica  ћирилица
25/01/2021 |  14:15 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Захвалнице градоначелнику и школама за помоћ Србима са Космета

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је данас да је овај град спреман да и даље учествује у хуманитараним акцијама бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.
Захвалнице градоначелнику и школама за помоћ србима са Космета - Фото: РТРС
Захвалнице градоначелнику и школама за помоћ србима са КосметаФото: РТРС

- Сви грађани преко ријеке Дрине су и наши грађани и сви имамо сличних или истих проблема, а они и мало тежих. Желимо да остану и опстану на свом простору како би свједочили ономе чему сви ми тежимо, а то је изворно православље. Они су икона српства на том простору и желимо да им помогнемо колико је у нашој моћи - рекао је Павловић новинарима у Приједору.

Он је захвалио предсједнику Одбора Милораду Арлову који је данас у приједорској Основној школи /ОШ/ "Петар Кочић" уручио захвалнице и књиге "Хумано срце Српске" градоначелнику и директорима седам приједорских основних и средњих школа.

- Одбор је препознао хуманост града и грађана Приједора. Ово је захвалница свим грађанима Приједора који су у тешким тренуцима прихватили дјецу с Космета и уступили им своје домове! - каже Павловић.

Арлов је рекао да је, захваљујући учешћу укупно 81 школе у Српској у акцији прикупљања новца за довршетак изградње Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици, намијењеном за боравак 158 дјеце са потешкоћама у развоју, јесенас прикљупљено око 48.000 КМ и да недостаје још нешто мање од 100.000 КМ.

- Позивам и остале школе у Српској да се укључе у ову акцију која траје до 15. фебруара. Уједно ћемо из тих средства за Светог Саву више од 1.000 малишана на Космету обрадовати пакетићима које су им обезбиједили вршњаци из Српске - навео је Арлов.

Он је подсјетио да Одбор са градом Приједором сарађује дуже од шест година и да су многе школе биле домаћини дјеци и просвјетним радницима са Космета.

- Наша жеља је да Република Српска остане трајно везана за српски народ на Косову и Метохији који живи у сложеним условима већ деценијама и увијек кажу да их ми најбоље разумијемо - истакао је Арлов.

Он је нагласио да је књига "Хумано срце Српске", издата у 500 примјерака у новембру прошле године уз подршку предсједника Српске Жељке Цвијановић, трајни документ са 1.150 фотографија и 300 страна текста, да је њена цијена 60 КМ, односно 50 КМ по примјерку ако се купује десет и више примјерака и да и тај новац иде за изградњу центра у Митровици.

Директор ОШ "Петар Кочић" Горана Рељић рекла је да је ова школа 2016. године била домаћин групи од 50 ученика са Косова и Метохије седам дана и да је то био доживљај и за запослене и за ђаке и родитеље који су били домаћини гостима са Космета.

- Помијешале су се различите културе и судбине, донекле су се пронашле и сличности између Српске и Космета и остале су везе између ђака и између запослених које се и данас одржавају. На сваку акцију Одбора ми се одазивамо и учимо дјецу да буду солидарна и да помажу слабијима. Јесенас смо за дневни центар прикупили 1.200 КМ - додала је Рељићева.

Захвалнице су данас примили и приједорски Средњошколски центар, Центар "Сунце", основне школе "Вук Стефановић Караџић" из Омарске, "Десанка Максимовић" и "Доситеј Обрадовић", те ОШ "Вук Стефановић Караџић" из Новог Града.