latinica  ћирилица
25/01/2021 |  17:21 ⇒ 17:22 | Аутор: СРНА

Резултати правосуђа нису добри - избор руководства ВСТС у фебруару

Представник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Санела Горушановић Бутиган рекла је да резултати рада правосуђа у БиХ нису добри и да би предсједник и два потпредсједника ВСТС-а требали да буду изабрани на сједници ове институције која је заказана за 10. и 11. фебруар.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Бутиганова је рекла да ће до тада бити изабрани и нови чланови из Републике Српске, Врховног суда ФБиХ и Суда БиХ.

На саслушању пред члановима Истражне комисије за утврђивање стања у правосуђу Представничког дома ПС БиХ Бутиганова је навела да је ВСТС институција која мора радити транспарентно и имати сарадњу са правосудним институцијама у БиХ.

- То је једна од најбитнијих ставки и без тога не можемо благовремено реаговати - рекла је Бутиганова.

Она је додала да је скоро посјетила предсједнике судова у Републици Српској и разговарала са 70 одсто њих, као и са предсједником Врховног суда Српске, те да у наредном периоду има намјеру да разговара и са предсједницима судова у ФБиХ.

навела је да су сви извјештаји о раду правосудних инститиуција којима располаже критички и да резултати нису добри.

- Ми из ове институције морамо бити свјесни негативних резултата, посебно статистичких, али постоје судови у БиХ који ипак испуњавају све своје обавезе - истакла је она.

Бутиганова је додала да ВСТС предузима мјере на побољшању рада правосудних институција.

- ВСТС именује носиоце правосудних функција и често смо изложени критикама, али проблем је у систему који нам нуди кандидате који нису најбољи. Стога су реформе правосуђа неопходне - рекла је она.

Нагласила је да је ВСТС направио реформски програм за период од 2021. до 2023. године који подразумијева борбу против корупције, јачање интегритета и побољшање квалитета рада у правосуђу.

- Треба што прије усвојити измјене Закона о ВСТС-у. Правосуђе није довољно ефикасно и транспарентно - тврди Бутиганова.

Према њеном мишљењу, ВСТС је, као институција, у стању да превазиђе проблеме са којима се данас сусреће.

Она сматра да је добро што ће се у овој години промијенити готово сви чланови ВСТС-а и да то види као на нову снагу.

Члан Комисије Драган Мектић питао је шта би у односу на постојећи Закон о ВСТС биле кључне измјене које би побољшале стање у правосуђу, на шта је Бутиганова одговорила да је ВСТС предложио иницијативу за ревизију, што је резултирало нацртом измјена Закона о ВСТС, нагласивши да се нада да ће хитне измјене ићи ускоро, а годину дана након тога и свеобухватан закон.

Она је рекла да су хитне измјене обухватиле финансијске извјештаје, имовинске картоне, да је регулисан сукоб интереса, као и одговорност чланова ВСТС.

- Наша одговорност се можда могла утврдити и законом који је на снази. Сматрам да није потребно формирање два савјета, судског и тужилачког и то питање се може ријешити подсавјетом - судским и тужилачким - истакла је она.

Говорећи о стању у правосуђу, навела је да правосуђе није довољно ефикасно и транспарентно.

- Доведени смо пред зид - или ствари изводимо до краја или ће бити доведена у питање оправданост нашег постојања - навела је Бутиганова и констатовала да предстоје "страшне реформе".

Члан Комисије Бранислав Бореновић рекао је да се у извјештају који се односи на процесуирање корупције у 2019. години дошло до шокантних чињеница.

- Имамо 19 тужилаштава у БиХ у којима раде 362 тужиоца. У истој години потврђена је једна оптужница за високу корупцију, а за средњу корупцију 15 оптужница - подсјетио је он.

Бутиганова је закључила да је то "црвени сигнал" и да је тражила састанак са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ Горданом Тадић, те додала да би она ускоро требала да поднесе извјештај о раду Тужилаштва БиХ, као и да очекује објашњење зашто је то тако.

- У 2020. години је била корона, али не желим тражити оправдање. Тако лоши резултати се не могу одбранити - истакла је Бутиганова.

Много примједби се чуло и на чињеницу да Тужилаштво БиХ не примјењује ЦМС систем и изнесене су тврдње да се одређеним тужиоцима додјељују одређени предмети, те да тужиоци који нису подобни добијају мање атрактивне предмете.

Мектић је питао како је могуће да тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка добија све предмете који се у Тужилаштву БиХ воде против директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића.

За данас је било планирано да се пред члановима Комисије појави и министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша, али је он, због неодложних обавеза, отказао долазак.

Наредна сједница требала би да буде одржана 2. фебруара и на њу ће Грубеша бити поново позван.