latinica  ћирилица
26/01/2021 |  07:13 ⇒ 07:13 | Аутор: СРНА

Отежан саобраћај у вишим крајевима и на превојима

Отежано, због снијега, јутрос се саобраћа на путевима Сарајево-Рогатица преко Романије, Трново-Фоча преко Рогоја, Гацко-Тјентиште преко Чемерног, Карановац-Турбе-Травник преко Кнежева и на подручју Власенице, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Коловоз - Фото: РТРС
КоловозФото: РТРС

За теретна возила обавезна је употреба зимске опреме на магистралном путу Власеница-Хан Пијесак, преко превоја Хан Поглед.

У Федерацији БиХ је због снијега и поледице обустављен саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на путним правцима Ливно-Казанци, Рипач-Горјевац и Кључ-Босански Петровац.

Возачима камиона препоручује се да користе ланце на дионицама Дрвар-Босанско Грахово-Ливно, Томиславград-Шуица-Купрес и Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље.

У западним и југозападним крајевима дува јак вјетар који формира сњежне наносе.

Возачи су упозорени на поледицу, како преко превоја, тако и преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима, као и на учестале одроне.

Из АМС-а савјетују да се на свим путним правцима вози опрезно и да се на пут не креће без зимске опреме, која је законски обавезна.

На путевима на којима се изводе санациони радови, обавезно је поштивање привремене сигнализације која регулише саобраћај.

Релацијама Станић Ријека-Добој-Каруше, Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-Лепница и Бањ Брдо-гранични прелаз Рача креће се вангабаритни превоз. Возачима се скреће пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионицама на којима се радови пролазак возила регулише привремена саобраћајна сигнализација и њено поштовање је обавезно.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, па се препоручују да се користе алтернативни правци.

Радови се изводе на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

У току су радови на регионалним путевима Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, док је због клизишта успорен саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица-Подградци-Градишка.

У ФБиХ на дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се на на путним правцима Ступари-Живинице, Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, Громиљак-Блажуј и Шуица-Томиславград.

Када је ријеч о граничним прелазима, јутрос нема дужих задржавања.

Из АМС-а подсјећају да је због зимских услова за вожњу у Хрватској, обустављен саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на граничном прелазу Изачић.