latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:58 ⇒ 11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

На Савиндан отворена прва српска школа у Аустралији

На празник Светог Саве, свечаном церемонијом у Сиднеју отворена је прва српска школа.
Колеџ Свети Сава у Аустралији - Фото: Facebook
Колеџ Свети Сава у АустралијиФото: Facebook

На церемонији свечаног отварања колеџа "Светог Саве" у сиднејском предграђу Варовил, поред епископа аустралисјко-новозеландског Силуана, присуствовала је и премијерка Новог Јужног Велса Гладис Береџиклијан, преноси аустралијски медиј СБС.

Иначе, због епидемиолошких мјера, церемонија је била затворена за ширу јавност.

Береџиклијан је, у свом обраћању, казала да осјећа блискост према српској заједници, као неко ко има коријене у православљу и ко је кума српској дјеци, и да јој је част што присуствује церемонији јер схвата и зна колико је тешко да се сан преточи у стварност, сан који је започео да се сања 2004. године.

- Свети Сава је трансформисао не само православну традицију у Србији, већ је донио просвјетљење и реформисао културу из 12 и 13 вијека. Успјешне генерације аустралијске дјеце, која са поносом носе српско насљеђе, и чак и дјеце која нису српског поријекла, ће похађати ову предивну школу и добити стабилно образовање. Знам да ће та визија постати стварност. Дјеца коју сам упознала данас, у чијим очима сам видјела инспирацију, даће велики допринос нашој будућности, зато што ће добити стабилно образовање у овој школи - додала је она.

Због епидемиолошких мјера, према Митрополији аустралијско-новозеландској, свенародна прослава отварања Колеџа одложена је до даљег, али ће чланови српске заједнице ипак имати прилику да погледају имање и зграду колеџа током такозваних дана отворених врата сљедећих шест викенда.

Митрополија најављује да ће се отварање прве српске школе на најдостојанственијем нивоу, уз молитву и свенародно весеље обиљежити чим се за то стекну услови.