latinica  ћирилица
27/01/2021 |  15:32 ⇒ 22:03 | Аутор: СРНА

"Фис трофеј Равна Планина" окупио 76 учесника из 22 земље

Међународно такмичење у алпском скијању "Фис трофеј Равна планина" званично је данас отворен у ски-центру "Равна планина" код Пала, уз учешће 76 такмичара из 22 земље.
Пале - такмичење у алпском скијању - Фото: СРНА
Пале - такмичење у алпском скијањуФото: СРНА

Пети "ФИС трофеј Равна планина" организован је у алпској дисциплини слалом, а у оквиру њега одржава се и Јуниорско првенство БиХ.

Такмичење је отворио помоћник министра за спорт Републике Српске Марко Ђуран, који је истакао да је велико задовољство присуствовати Фис трци, посебно што су у условима пандемије у Републику Српску дошли и такмичари са Филипина.

- Ми сви који се бавимо спортом, институције и привредни субјекти треба да будемо захвални организатору, гостима, медијима, а највише такмичарима што су данас овдје са нама на Равној планини. Спорт је након појаве вируса корона доживио велики застој, али се почео будити - нагласио је Ђуран.

Он је рекао да је Министарство породице, омладине и спорта Српске већ традиционално спонзор одржавања Фис трке и изразио наду да ће то спонзорисање бити значајније у наредном периоду, посебно у организацији "Европа купа".

Предсједник Смучарског клуба "Пале" Игор Шљука рекао је да је данас други дан Фис трке на Равној планини, која се одржава пети пут у континуитету, те да су на стази 76 учесника из 22 земље.

- Иако у тешким ковид условима, људи су смогли снаге, стрпљења и испунили све предострожности да би данас имали веома успјешно такмичење, тако да су стазе идеално припремљене - навео је Шљука.

Он је захвалио људима који су подржали ову спортску манифестацију, првенствено ресорном министарству, Скијашком савезу БиХ, начелницима општина Пале, Источно Ново Сарајева и власкику ски-центра Вељку Голијанину који је омогућио да се трка одржи.

Представник Ски-савеза БиХ Борис Лекић рекао је да очекују да ће такмичење бити врхунско јер су врхунски и организатори, те додао да је оне од вишеструког значаја за Савез.

Власник Ски-центра "Равна планина" Вељко Голијанин поздравио је све такмичаре из 22 земље, истичући да су у скоро немогућим условима дошли на скијалиште и својим учешћем допринијели да се одржи пета Фис трка.

- Можемо се поносити да смо у региону једини који смо направили пет Фис трка на континуитету. Самим залагањем и успјешно завршеним тркама, ски-центар је озбиљан кандидат и носилац `Европа купа`. Од 22. до 26. фебруара очекујемо да се одржи `Европа куп`, што за нашу локалну заједницу Пале, за Републику Српску и БиХ значи пуно - каже Голијанин.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је локална заједница поносна на организацију Фис трке и да је организатор извукао максимум, с обзиром на пандемију вируса корона.

- Ски-центар Равна планина показао је да може организовати такмичења и сигуран сам да ће и технички делегат знати да вреднује њихов труд, тако да ће организација "Европа купа" која треба да услиједи послије бодовања ове Фис трке бити неспорна - навео је Југовић и додао да ће такмичари и посјетиоци скијашког центра знати да уживају у чаролијама зимског спорта.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да ће у складу са својим надлежностима и могућностима увијек подржавати овакве спортске манифестације.

Организатор Петог "Фис трофеј Равна планина" је Смучарски клуб "Пале" у сарадњи са смучарским савезима БиХ и Републике Српске.

Такмичење ће трајати до сутра.