latinica  ћирилица
27/01/2021 |  18:50 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Када ће грађани Добоја и Сребренице на изборе? (ВИДЕО)

Суд БиХ одбацио је све жалбе на одлуке Централне изборне комисије којима се поништавају избори у Добоју и Сребреници. То значи да ће ЦИК ускоро саопштити датум одржавања поновљених избора. Из СНСД-а поручују да је ријеч о политичкој, а не правној одлуци, за коју одговорност сносе СДС и ПДП.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар, задовољан пресудом Суда БиХ, каже да од новца зависи кад ће бити одржани поновљени избори у Сребреници и Добоју. Познато је да ће бити формирани нови бирачки одбори.

- По Изборном закону избори се финансирају пола из буџета БиХ, за трошкове ЦИК-а, а пола из локалних заједница, тако да ћемо то морати да искомуницирамо и са Савјетом министара, па ће и од тога зависити и сам датум избора - наводи Бакалар.

Да је одлука ЦИК-а о поништавању избора срамна, а пресуда БиХ скандалозна и искључиво политички мотивисана, каже портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. Невјероватно је, каже, што Суд није уважио чињенице да је ЦИК пробио законске рокове при доношењу одлуке и да није прихваћен приговор да су графолошка вјештачења обављала нестручна лица. За новонасталу ситуцију првенствено оптужује СДС-ове и ПДП-ове чланове ЦИК-а, које је, како каже, у ту институцију због оваквих ситуација поставила СДА.

- Ова одлука је пробни балон, припрема терена за опште изборе 2022. године, кад је потребно умјесто оних који су избор грађана Републике Српске наметнути оне који су избор /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића, а чули смо да је Изетбеговић рекао да су Срби лош народ, јер бирају Милорада Додика и СНСД - каже Ковачевић.

Да вјештачења потписа на записницима са избора или нису уопште рађена или су их радила нестручна лица, тврди директор бањалучког Форензичког центра за вјештачење докумената Дане Бранковић. Наглашава да у Федерацији БиХ нема ниједног дипломираног инжењера графичке технологије и да му није јасно коме је уопште повјерен овако осјетљив задатак.

- Ако је вјештачење спорних потписа на записницима на појединим бирачким мјестима у Сребреници и граду Добоју урадио вјештак, који није дипломирани инжењер графичке технологије, он је нестручан да то уради - тврди Бранковић.

У Општинској изборној комисији Сребренице и данас остају при ставу да на изборима није било неправилности.

- Нико од чланова Комисије или посматрача није утвдио никакве неправилности, нити тражио да уђе у записник - рекао је Адмир Хасановић, предсједник Бирачког одбора у школи у Скеланима.

Подсјетимо, ЦИК је поништио резултате избора са 26 од 28 бирачким мјеста у Сребреници и 89 од 108 биралишта у Добоју.