latinica  ћирилица
30/01/2021 |  18:58 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Борачка удружења траже ревизију регистра бораца и нови закон о њиховим правима (ВИДЕО)

У Бањалуци састанак представника удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.
Састанак представника удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак представника удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата у БањалуциФото: РТРС

Након састанка једногласна порука - неопходно је извршити ревизију регистра бораца и донијети нови закон о њиховим правима.

По окончању рата евидентирано је нешто више од 170.000 бораца. Данас, 2021. године број је достигао 209.000 категорисаних демобилисаних бораца.

Да је неопходна хитна ревизија регистра изричити су представници борачких категорија.

- Сматрамо да је доста дезертера, доста донатора ушло и да примају борачки додатак као борци прве и друге категорије. Све то иде на уштрб правих бораца гдје имамо доста људи који нису категорисани. Они морају да добију већа права и да видимо и да извршимо провјеру, а ко је дао права тим људима да добију борачки додатак - изјавио је предсједник Удружења грађана "Ветерани Републике Српске" Зоран Миљановић.

Са конкретним приједлозима за сто су сјели представници ветерана "Гарда пантери" из Бијељине. Први приједлог – да команданти јединица и старјешине врше нову категоризацију јер они знају ко је био на првој линији, а ко позадинац.

Други – да се коначно пружи подршка оптуженим и осуђеним борцима за ратне злочине пред међународним и домаћим судовима.

- Онај који је осуђен за ратне злочине, а није рањаван нема ни инвалиднину, нема ништа. Људи су у катастрофалном стању у затворима, без икакве наде за живот и они и њихове породице. Сматрамо да институције Републике Српске, Влада, Министарство требају у том смјеру да нађу одређена рјешења - поручио је предсједник Удружења ветерана "Гарда пантери" Бијељина Петар Цвјетиновић.

Из борачких удружења поручују да ће инсистирати да борци и њихова права постану уставна категорија.

- Сви само јединствени можемо вратити достојанство борца, и војске и полиције, да на неки начин здружени кренемо и остваримо наша права, што је срамотно јер биолошки нестајемо, и војска и полиција - рекао је предсједник Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП Републике Српске Родољуб Видаковић.

- Постојећи закон није по нашој оцјени и процјени и закључцима, као и већине удружења проистеклих из рата, не одговара ономе што пише и што би требало ова категорија људи да ужива или да добије и користи права - изјавио је пуковник у пензији, потпредсједник Организације старјешина ВРС Мирко Тривић.

Подсјетили су да достојанство оних који су стварали Републику Српску и бранили свој народ, морају вратити што прије, јер 25 година од рата, учинило је да многи данас нису међу живима.