latinica  ћирилица
01/02/2021 |  14:44 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Кошарац предложио увођење прелевмана на увоз говеђег и свињског меса

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац упутио је данас Савјету министара захтјев за разматрање одлуке о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

У предложеној Одлуци о посебним заштитним мјерама на увоз одређених производа поријеклом из земаља чланица ЕУ дефинисано је да увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ подлијеже плаћању пуне царинске стопе прописане важећом Царинском тарифом БиХ, саопштено је данас из Министрарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

У Приједлогу је наведено да ће се ова одлука примјењивати 200 дана од дана ступања на снагу.

Кошарац је позвао чланове Савјета министара да подрже предложену Одлуку, уз поруку да ће лично гласати за њено усвајање, с циљем заштите домаће производње.

Он је напоменуо да је ова одлука упућена Савјету министара на основу кредибилног захтјева Владе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Влада Републике Српске прошле седмице је, на приједлог Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, усвојила Информацију о стању у производњи и пласману јунећег и свињског меса у Републици Српској, те Савјету министара предложила увођење заштитних мјера на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса.

- На основу ових захтјева и у складу са постојећим процедурама, припремили смо одлуку о посебним заштитним мјерама, односно увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ, коју смо данас упутили Савјету министара на разматрање - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, заштита домаће производње примарна је политика Министарства спољне трговине и економских односа и Савјета министара, што је јасно назначено и у експозеу предсједавајућег Зорана Тегелтије.

- У комуникацији са представницима пољопривредних удружења наглашавали смо да иницијативе за увођење заштитних мјера подносе ентитетским министарствима пољопривреде, у чијој је примарној надлежности овај сектор и која имају статистичке и друге релевантне податке. Данас, када имамо кредибилан захтјев надлежног ентитетског министарства и Владе Републике Српске, предложио сам Савјету министара одлуку о посебним заштитним мјерама на увоз говеђег и свињског меса из ЕУ и позивам колеге да је подрже - поручио је Кошарац.