latinica  ћирилица
07/02/2021 |  21:54 | Аутор: СРНА

Петиција Срба из Америке против "Лос Анђелес Тајмса" због негирања геноцида у рецензији филма

Представници српске дијаспоре у Америци затражили су да лист "Лос Анђелес тајмс" уклони рецензију филма "Дара из Јасеновца", режисера Предрага Гаге Антонијевића, због њеног историјског ревизионизма и порицања геноцида над Србима у НДХ.
Филм "Дара из Јасеновца" - Фото: Wikipedia
Филм "Дара из Јасеновца"Фото: Wikipedia

У име српске дијаспоре, Јулиана Пандуревић и потписници петиције одговорили су на порицање геноцида над Србима у НДХ од "Лос Анђелес тајмса" и рецензента Роберта Абела, објавиле су Вечерње новости.

- Започињете оптуживањем филма да има танки слој историјске стварности који ће `тестирати стрпљење чак и најригорознијих ученика културних представа о геноциду`. У овој уводној речи сасвим сте јасно истакли свој дневни ред за овај чланак; не да прегледате филм на основу детаљне анализе и процене филма - на шта имате свако право - већ да се укључите у историјски ревизионизам и порицање геноцида. Разлог због којег можемо изнети ову тврдњу је тај што већи део свог чланка трошите негирајући ратне злочине који су у овом тренутку општепознати и нису нешто што било ко може легитимно оповргнути - наводи се у петицији.

У петицији су наведене основне чињенице о Јасеновцу, да је познат као "Аушвиц Балкана", да је био концентрациони логор и логор за уништавање у којем је, према Јеврејској виртуелној библиотеци, убијено око 700.000 људи.

- Истраживачки институт Јасеновац процењује између 300.000-700.000, а бивши директор београдског Музеја холокауста Милан Булајић проценио је укупну смртност на 500.000 до 700.000. Друге организације процењују мањи број, али нема потребе да се укључује у политичку расправу о броју умрлих. О томе се не ради у овој петицији. Фокус овде су ваше акције - наводи се у петицији.

Срби из Америке упозоравају Абела да је у свом чланку изјавио да је "масивни комплекс логора Јасеновац био још један пакао на Земљи за Јевреје", а да епско дјело о варварству и сентименталности редитеља Антонијевића жели да прикаже да је уништавање етничких Срба било прави фокус и да су дјеца имала свој логор.

- Јасно је да сте направили неко истраживање на ту тему. Међутим, већину жртава чинили су Срби /као део геноцида над Србима/, али такође су били Јевреји, Роми и неки политички неистомишљеници. Стога је уништавање етничких Срба било прави фокус усташа. Чини се сасвим очигледним да сте намерно одбацили српске /и друге/ жртве. Чинећи то, укључили сте се у порицање геноцида - наводи се у петицији.

Пандуревићева подсјећа да је у НДХ постојао засебан камп за дјецу, да их је било много, да је већина дјеце држана у логору Стара Градишка у оквиру комплекса Јасеновац. "Био је посебно дизајниран за жене и децу. Остала деца држана су у придруженим логорима у Јабланцу и Млаки, док су друга била држана у другим усташким концентрацијским логорима за дјецу у НДХ /попут Сиска и Јастребарског/.

- Одбацујући ове чињенице у својој рецензији, ви одбацујете геноцид и трауму читаве нације - наглашава се у петицији.

Истиче се и да, како стоји на постеру филма, "људски дух неће бити избрисан".

- Управо због људи попут Даре у филму, Срби имају снаге да корачају у милости и бране нашу историју од људи попут вас који су неуки и занемарљиви у вашој новинарској и личној пракси. У име српске дијаспоре, ја, Јулиана Пандуревић, и сви који смо потписали ову петицију, молим вас да уклоните ову публикацију због њеног историјског ревизионизма и порицања геноцида - наводи се у петицији, у којој је Пандуревићева изнијела и дубоко лично искуство из дјетињства, кроз које је такође подсјетила на страдања Срба у НДХ-а.

Филм "Дара из Јасеновца" аутора Предрага Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, који кроз судбину српске дјевојчице Даре прати страдање Срба, Јевреја и Рома у злогласном логору Јасеновац, кандидован је за награду "Оскар".

На дан почетка дистрибуције у САД, српски кандидат за "Оскара" филм о геноциду у Независној Држави Хрватској "Дара из Јасеновца" суочава се са новим негативним критикама, овог пута у "Лос Анђелес тајмсу", у чијем тексту је јасно уочљив недвосмислен потез саботаже овог остварења у трци за престижну награду, саопштили су дистрибутери.

Након неосноване тврдње Џеја Вајсберга у "Варајетију" да је филм "нескривена српска националистичка пропаганда", која је објављена непосредно пред гласање за номинације за "Златни глобус", нова критика у "Лос Анђелес тајмсу" недвосмислено представља опструкцију номинације за филмску награду "Оскар".