latinica  ћирилица
10/02/2021 |  09:40 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

НСРС o Нацрту закона о нотарској служби (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске разматра Нацрт закона о нотарској служби у Републици Српској.
НСРС - пренос уживо - Фото: РТРС
НСРС - пренос уживоФото: РТРС

Пренос засједања на РТРС плус и нашем порталу.

Претходно је размотрен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о гасу.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да је разлог за доношење Приједлога измјенама и допунама Закона о гасу садржан у потреби даљег подизања стандарда услуга, као и прецизнијег прописивања обавеза субјеката на унутрашњем тржишту природног гаса.

Ђокић је рекао да је Влада опредијељена за гасификацију Републике Српске и да је намјера да се гради 325 километара гасовода од Раче до Новог Града.

Прије овог приједлога, размотрен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Српске.

Образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку, министар правде Антон Касиповић рекао је да је овај законски приједлог у функцији побољшања процесног положаја оштећеног у кривичном поступку.

Када је ријеч о Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног законика, Касиповић је рекао да је прописана казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела и најтеже облике кривичних дјела.

Посланик СНСД-а Илија Таминџија сматра прихватљивим Приједлог измјена и допуна Кривичног законика Српске.

Посланик Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да се противи увођењу доживотне казне затвора у Републици Српској и образлаже да то показује немоћ правне државе, истичући да је пуно корисније вршити превенцију него кажњавање.

Петковић је рекао да не види разлога за увођењем доживотне казне затвора када у Републици Српској до сада није изречена ниједна казна затвора од 45 година.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја сматра оправданим увођење доживотне казне затвора за кривично дјело обљуба дјетета млађег од 15 година, ако је усљед тог кривичног дјела наступила смрт дјетета.

Посланик СДС-а Иванка Марковић сматра да код кривичног дјела фалсификовања исправе рокови застарјевања треба да почну тећи од момента откривања тог кивичног дјела.

Марковићева сматра да извршење мјера безбједности које су изречене доживотно не треба да застаријевају, као и да мјера одузимања имовинске користи не застаријева.

Посланик Демоса Споменка Стевановић рекла је да подржава доношење овог приједлога закона.

Министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић рекла је да се Приједлогом закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске утврђују градови у Српској.

- Законским одредбама утврђује се да градови Бањалука, Бијељина, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Приједор и Требиње у свом саставу немају општина - рекла је Јујићева.