latinica  ћирилица
18/02/2021 |  13:52 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

У МУП-у Црне Горе откривена превара већа од милион евра

У Министарству унутрашњих послова Црне Горе откривена је проневјера више од милион евра, донација ЕУ за куповину опреме за надзор морске границе према Хрватској и Албанији, потврдио је потпредсједник црногорске Владе Дритан Абазовић.
Дритан Абазовић (Фото: @DritanAbazovic) - Фото: Тwitter
Дритан Абазовић (Фото: @DritanAbazovic)Фото: Тwitter

Абазовић је на конференцији за новинаре навео да је ријеч о средствима добијеним кроз Шенгенски акциони план и да купљени радари и камере не раде више од годину.

- Наводно смо тражили једну опрему, а добили другу, јефтинију - навео је Абазовић, те додао да је ЕУ упозната са тим случајем.

Он је додао да је министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић дао налог да се скине ознака тајности са свих тендера које је МУП имао у претходном периоду и да се из папира може видјети ко је одговоран, те да бивши министар Мевлудин Нухоџић има функционалну одговорност, али да је то ствар истраге и државних органа.

Абазовић је поручио да борба против корупције остаје приоритет Владе.

Државни секретар у МУП-у Раде Милошевић, који се налази на челу посебне Комисије МУП-а која је открила проневјеру, рекао је да набављена опрема оквирно пет пута јефтинија од оне што је наплаћена.

Он је истакао да опрема служи да спријечи организоване криминалне групе, те да се у овом случају ради о скандалу.

Према његовим ријечима, утврђено је и да је тендер намјештен и да је тенденција била да га добије једна београдска фирма, као и да је Нухоџић формирао Надзорну комисија која је требало да утврди квалитет опреме, али се крила документацију ради истицања уговора између добављача и МУП-а да се не би могле активирати банкарске гаранције и наплатити штета.

Милошевић је рекао да је Управа полиције, тачније Сектор граничне полиције тражио од бившег руководства МУП-а да се тендер поништи, јер је гранична полиција сматрала да опрема не одговара њиховим потребама, а сматра и да је тужилаштво заказало.