latinica  ћирилица
19/02/2021 |  10:15 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ може бити партнер, али не и талац мигрантске кризе (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је БиХ спремна да буде партнер у управљању мигрантском кризом, али да не жели и не може да буде њен талац, нити да прихвати ситуацију тзв. спавача у редовима миграната.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Кључна ствар за рјешавање миграција су гранична контрола и реадмисија миграната и тиме треба управљати, у сарадњи са другим земљама који се суочавају са мигрантским таласом - рекао је Тегелтија у Сарајеву након састанка са комесарком ЕУ за унутрашњу политику Илвом Јохансон.

Према његовим ријечима, током састанка коме су присуствовали и замјеници предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда и Бисера Турковић, постигнут је висок степен сагласности у вези са мигрантском кризом у БиХ.

Тегелтија је рекао да је нови план управљања миграцијама тренутно на усаглашавању у ЕУ. - Миграцијама треба да управљају државе, а не они који злоупотребљавају положај лица у покрету - сматра Тегелтија.

Он је навео да је са Јонансоновом разговарано о свим питањима односа БиХ и ЕУ, процесу придруживања БиХ ка ЕУ, као најважнијем питању, те пандемији вируса корона, а посебан акценат стављен је на ситуацију у вези са миграцијама.