latinica  ћирилица
22/02/2021 |  19:14 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Потрошено вријеме и новац, а резултати исти као и прије три мјесеца (ВИДЕО)

Убједљива побједа СНСД-овог Бориса Јеринића, као и Младена Грујичића, кандидата коалиције "Заједно за Сребреницу" на поновљеним изборима, који су практично били већ виђени у новембру, наметнула је питање одговорности за утрошених 400.000 марака само из буџета БиХ, изузимајући средства која су издвојиле локалне заједнице. Иако скупа, провјера воље грађана у Добоју и Сребреници дала је пуни легитимитет изабраним.
Избори у Добоју - Фото: РТРС
Избори у ДобојуФото: РТРС

Посматрачи из невладиних организација оцјењују да се јуче у Добоју и у Сребреници догодио празник демократије. Добојлије су мање-више потврдиле ранију вољу, дио Сребреничана јесте бојкотовао, али не у проценту колико се то од њих очекивало.

Изборни резултат је неспоран, тврди предсједник СНСД-а Милорад Додик, и додаје да сада нико не може да тврди да је било шта угрожавало фер и поштене изборе.

Али, резултатима је подгријана сумња у Централну изборну комисију и подложност ове институције политичким утицајима и притисцима. У СНСД-у нису спремни да овом саставу ЦИК-а повјере организацију предстојечих општих избора.

- Сада је већ видљиво да је ЦИК био политички инструисан и то показује да је зрео да поднесе оставку, јер овакав ЦИК није никакав гарант нити реформе нити примјене изборног законодавства - нагласио је Никола Шпирић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар на позиве није одговарао, а како је приграбио право да једини званично комуницира с медијима, ускраћени су нам одговори и о трошковима поновљених избора, али и коментар на позив СНСД-а за оставке. Оправдани или не, поновљени избори, из угла Коалиције "Под лупом" јесу били празник демократије.

- Ови избори новој-старој власти дају апсолутнии легалитет и легитимитет да обавља своју функцију без оптужби да су нешто нелегално радили - каже Вехид Шехић из Коалиције "Под лупом".

Ипак, двоструко потврђивану вољу Добојлија и Сребреничана неко мора да плати. Издвојено је 400.000а марака само из буџета БиХ, изузимајући средства које су издвојиле локалне заједнице.

- Избори су јако скуп инструмент провјеравања воље грађана, а испоставило се, и у формалном и у суштинском смислу, да за тим није било потребе - рекао је политиколог Невенко Врањеш.

Силни приговори о незаконитостима у изборном процесу, које угрожавају изборни резултат, а због којих су и поновљени избори, нису доказани. Па зашто су онда избори и поновљени? социолог Драго Вуковић истиче да се ради о класичној интересној политици, која је доста исфрустрирана.

 - Поставља се питање, шта се ту битно промијенило и каква је улога институција које су надлежне за провођење избора. Чија су то средства, шта грађани добијају или губе? - додаје Вуковић.

Јасно је једино да су становници Добоја и Сребренице потврдили повјерење новој-старој власти. А одговорност - то је појам који се у БиХ често помиње, али готово никако не примјењује.