latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:44 ⇒ 16:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Испуњени услови за изручење Дарка Елеза БиХ

Апелациони суд у Београду правоснажно је одлучио да су испуњени услови за изручење Дарка Елеза (40) БиХ, која га тражи због низа кривичних дјела организованог криминала.
Дарко Елез - Фото: РТРС
Дарко ЕлезФото: РТРС

Портпарокла суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да је суд одбио жалбу Елезовог адвоката и потврдио рјешење Вишег суда у Београду из јануара, којим је утврђено да су испуњени услови за изручење Елеза због низа тешких кривичних дјела организованог криминала извршених 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Тим рјешењем је одбијен дио молбе БиХ за изручење Елеза поводом другог низа кривичних дјела извршених од 2005. до 2009. године, јер тада није био на снази Уговор о изручењу између Србије и БиХ.

У сваком случају судови су правоснажно одлучили да Елез буде изручен БиХ, а у складу са процедуром, коначну одлуку о изручењу донијеће министарка правде Маја Поповић.

Елез се налази у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Медији га у Србији помињу као сарадника недавно ухапшеног Вељка Беливука.

БиХ тражи изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Тужилаштво БиХ саопштило је након хапшења Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена "методама мафијашких ликвидација", 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених особа са подручја Истоцног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу у које је Танјуг имао увид.

Локални медији су пренијели да је ријеч о убиствима - власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноћног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Тужилаштво БИХ истиче да је у сарадњи са партнерским институцијама дошло до сазнања да је организатор и координатор почињених кривичних дјела, заједно са другим особама, управо Дарко Елез, који је ухапшен у Београду по потјерници Интерпола Сарајево.

Елеза тужилаштво такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја "Лутка", која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у од 2005. до 2009. године. Изручење по овим оптужабама спрски судови су одбили.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БиХ.