latinica  ћирилица
24/02/2021 |  10:58 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Бећковић: Неопходно је да се САНУ изјасни о Космету

Академик Матија Бећковић рекао је да Српска академија наука и уметности треба да саопшти свој став о најважнијем и најактуелнијем питању Србије и српске нације – Косову и Метохији.
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Дејан Симић) -
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Дејан Симић)

Ако то не учини САНУ, Бећковић је истакао да Одјељење језика и књижевности САНУ не би смјело да ћути и јавност остави без свог јасног и недвосмисленог одговора.

- Оно што је председник САНУ /Владимир Костић/ не једном изјавио о Косову и Метохији постало је нека врста магичне коцке. Неки, као и он сам, сматрају да је то његово лично мишљење на које он има право, а други да мишљење предсједника САНУ не може бити лично - рекао је Бећковић у видео-поруци овом одјељењу.

У сваком случају, додао је он, то мишљење је у јавности наишло и на противљења и одобравања, изазвало је полемике и петиције, пренио је "Спутњик".

- Било је повод за прве демонстрације у 150-годишњој историји САНУ. А што је најбитније, произвело је недоумице шта је став САНУ о Косову и Метохији, том најактуелнијем и најважнијем питању Србије и српске нације - навео је Бећковић.

Према његовим ријечима, да би били начисто, неопходно је да се САНУ званично изјасни и у овом пресудном часу "онлајн и офлајн" саопшти свој став, односно да се изјасне сви њени чланови, јер су се Председништво и Извршни одбор већ немушто изјаснили.

Истакавши да се придружује академицима Предрагу Пиперу, Милисаву Тешићу и Миловану Данојлићу, Бећковић је подсјетио да је његов став о Косову и Метохији свима познат и неће га понављати.