latinica  ћирилица
24/02/2021 |  23:47 ⇒ 23:51 | Аутор: СРНА

Трибина и ТВ емисија поводом 9. јануара и 29 година од првог Устава

Дан Републике Српске и 29 година од доношења првог Устава Српске биће обиљежени у Београду трибином у петак, 26. фебруара, и традиционалним пријемом у недјељу, 28. фебруара, који ће ове године бити приређен у телевизијском студију у форми колажне емисије, најављено је из Представништва Републике Српске у Србији.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Трибину о теми "Република Српска пред новим изазовима" организује у петак, 26. фебруара, у прес-центру Удружења новинара Србије Представништво Републике Српске заједно са информативно-политичким порталом Све о Српској.

Очекује се да ће на трибини учествовати и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На трибини, која ће почети у 15.00 часова, говориће Ненад Кецмановић, Александар Павић, Дарко Танасковић, Срђа Трифковић и Синиша Љепојевић, а преко конференцијске видео-везе ће се обратити Јелена Гускова из Москве и Стивен Мајер из Вашингтона.

У име организатора скуп ће отворити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а разговор ће модерирати главни уредник портала Све о Српској Ђуро Билбија.

Трибину је могуће пратити директно или одгођено на Јутјуб налогу УНС-а.

Традиционални пријем Представништва Републике Српске у Србији поводом 9. јануара Дана Републике и 28. фебруара - дана доношења првог Устава Републике Српске, који је сваке године организован у Старом двору у Београду, ове године ће због епидемије вируса корона бити приређен у телевизијском студију у форми колажне емисије.

Емисија ће бити емитована у недјељу, 28. фебруара, у 21.00 час на првом програму Радио-телевизије Републике Српске, као и у 20.00 часова на другом програму Радио-телевизије Србије, те на још 41 локалној и регионалној телевизији у Србији.

Пригодна обраћања у форми укључења имаће предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Србије Никола Селаковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и драмски умјетник Тихомир Станић.

У студију ће бити министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Културно-умјетнички дио ТВ-пријема чиниће кратки драмски програм са глумцима Народног позоришта Републике Српске Жељком Еркићем и Николином Фригановић и музички програм Гудачког састава Бањалучке филхармоније са солистима: сопраном Мињом Шукало и баритоном Синишом Пајићем.

Гости пријема су сви они који ће код својих кућа на телевизији пратити овогодишњу прославу у Србији 9. јануара Дана Републике Српске и 28. фебруара дана када је усвојен први Устав Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Република Српска обиљежава 9. јануар као дан Републике јер је тог датума 1992. године основана у Сарајеву под првобитним називом Српска Република БиХ, а тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.