latinica  ћирилица
26/02/2021 |  15:20 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

У Београду трибина "Република Српска пред новим изазовима"

У Београду је у току трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима" у организацији Представништва Републике Српске у Србији и информативно-политичког портала "Све о Српској".
Београд - трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима" - Фото: СРНА
Београд - трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима"Фото: СРНА

Трибина се одржава поводом 9. јануара - Дана Републике и 28. фебруара дана доношења првог Устава Републике Српске.

Трибини присуствује и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ништа овде не може урадити Америка, изузев радикалним методама, ништа овде не може урадити било ко други осим нас самих. Наша свијест о томе да смо ми одлучујући фактор и да овде имамо животне мандате, а не политичке мандате нас опредјељују - нагласио је Додик.

На трибини говоре аналитичари Ненад Кецмановић, Александар Павић, Дарко Танасковић, Срђа Трифковић и Синиша Љепојевић, а преко конференцијске видео-везе ће се укључити аналитичари Јелена Гускова из Москве и Стивен Мајер из Вашингтона.

У име организатора скуп је отворио шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а разговор ће модерирати главни уредник портала "Све о Српској" Ђуро Билбија.

Међу питањима на којима се очекују одговори на трибини то да је нова америчка администрација већ првих седмица мандата најавила ангажовање на западном Балкану као један од својих спољнополитичких приоритета.

Осим тога, високи представник у БиХ Валентин Инцко већ је појачао притиске на руководство Републике Српске, без сагласности руског амбасадора у Савјету за спровођење мира /ПИК/, док бошњачки политичари Србе називају лошим народом, оспоравају му конститутивност и приписују му чак и фашизам.

- Поставља се питање како Република Српска треба да одговори на ове синхронизоване изазове. Све су ово питања на која очекујемо да ћемо добити одговоре на овој трибини - додаје се у саопштењу.