latinica  ћирилица
28/02/2021 |  21:22 ⇒ 01/03/2021 | 08:49 | Аутор: РТРС

У Србији обиљежен Дан Српске и 29 година Устава

Први Устав Републике Српске донесен је на данашњи дан, прије 29 година. Дан Републике и 29 година од доношења првог Устава Српске, обиљежени су традиционалним пријемом у Београду, који је приређен у форми телевизијске емисије.
Обиљежавање - Фото: РТРС
ОбиљежавањеФото: РТРС

Емитована је на РТРС, другом програму РТС-а и програмима 41 локалне и регионалне телевизије у Србији.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је изузетно важна сарадња Српске и Србије и да је то можда најприроднија веза у политичком, економском и уопште друштвеном смислу, те да је угодно знати да је увијек могуће ослонити се на Србију. Цвијановић је навела да је, у оквиру цијелог низа конкретних пројеката и видова сарадње, посебно важна чињеница да Српска и Србија већ неколико година заједнички обиљежавају одређене значајне датуме њихове прошлости.

- Мислим да је то само додатни начин да се више зближимо, али исто тако и да покажемо колико постоји и функционише то наше заједничко и дјеловање и јединство - истакла је Цвијановић у обраћању у колажној емисији.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је први Устав Републике Српске донесен у тренутку када у БиХ још није било оружаних сукоба и да је одражавао политичку вољу српског народа и жељу да има независну Републику Српску.
 
- Послије одлуке о оснивању Републике Српске, доношење Устава је најзначајнији и политички и правни акт који једна држава у настајању може и треба да има - рекао је Додик вечерас у обраћању у емисији која је као својеврсни тв пријем емитована на РТРС-у и РТС-у поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана када је донесен први Устав Српске.

Према његовим ријечима, то су била веома тешка времена.

Комплетну емисију можете погледати ОВДЈЕ.