latinica  ћирилица
01/03/2021 |  08:28 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Новић: ОБА противзаконито спроводи мјере тајног праћења

Шеф српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да је недопустиво и невјероватно што на дневни ред парламентарних структура БиХ још није дошао Приједлог измјена закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, што практично значи да ово тијело противзаконито спроводи мјере тајног праћења и снимања.
Шпијунирање - Фото: РТРС
ШпијунирањеФото: РТРС

Новић је за Глас Српске рекао да је Уставни суд БиХ још 1. јуна 2017. године укинуо одредбе постојећег Закона о ОБА, које се односе на тајно праћење и снимање, те да предложене измјене још нису прихваћене, иако је тај суд наложио парламенту БиХ да их промијени у року од шест мјесеци.

Он је подсјетио да је Канцеларија за законодавство крајем маја прошле године изнијела примједбе на приједлог измјена овог закона, када је тај акт враћен на дораду и више никада није дошао на дневни ред.

- Ако се томе дода и чињеница да се против директора ОБА води кривични поступак због оптужбе за злоупотребу службеног положаја, а тај поступак је и даље у току без обзира на то што је првостепеном пресудом ослобођен одговорности, онда је свакоме иоле паметном јасно у каквој земљи живимо  оцијенио је Новић.

Новић је напоменуо да је Савјет министара још у марту 2018. године усвојио приједлог закона, када је законодавно-правни сектор изнио примједбе и дао упутства за отклањање појединих неправилности које су, између осталог, биле везане за јединствена правила за израду закона.

- Закон је послије пуне двије године дошао пред Дом народа, а да за то вријеме нису отклоњене неправилности на које је указао законодавно-правни сектор, нити је достављено обавезно мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ. Зато је Уставноправна комисија Дома народа закон вратила на дораду и од тада га више нема - појаснио је Новић, који је и члан Уставноправне комисије.

Када је ријеч о спорним одредбама Закона о ОБА, наводи се да "употребу мјера тајног праћења може одобрити генерални директор, уз сагласност предсједавајућег Савјета министара ако би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ".