latinica  ћирилица
02/03/2021 |  16:09 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Обећана помоћ Србије стигла у БиХ (ВИДЕО)

Прије само који дан обећана помоћ Републике Србије, стигла је у БиХ. Контигент од 10.000 доза "АстраЗенека" вакцине, намијењених Федерацији БиХ, предсједник Србије Александар Вучић уручио је лично предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и члановима Шефику Џаферовићу и Жељку Комишићу.
Чалнови Предсједништва и Вучић - прес конференција - Фото: СРНА
Чалнови Предсједништва и Вучић - прес конференцијаФото: СРНА

Уз захвалност домаћина и мноштво порука солидарности и боље сарадње, Вучић је обећао да ово неће бити једина испорука, а да БиХ може да бира које вакцине жели од оних којима Србија располаже. Краћи састанак на сарајевском аеродрому, резултирао је договором о заједничком економском самиту Србије и БиХ најављеним за почетак љета у Београду.

Док Српска почиње масовну имунизацију, прве вакцине стигле су и у Федерацију БиХ. Намијењене првенствено здравственим радницима ангажованим у црвеној, ковид зони. Тамо гдје је заказала моћна Европска унија и глобални механизми, испољена је комшијска, српска солидарност.

- Ја сам срећан ако ћемо тиме да спасемо пет, 10 или 20 живота. То је важна и велика ствар - истакао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Уз подсјећање да је захваљујући Србији око 3.500 здравствених радника из Српске већ вакцинисано, српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик захвалио је Вучићу и на донацији Сарајеву и Федерацији.

- Србија је то могла да употријеби за своје грађане. Али управо однос који се види везано за Македонију, Црну Гору па ево и за БиХ у цјелини свакако на најбољи могући начин говори о политикама које се воде у Србији - нагласио је Додик.

И Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, уз захваланост Србији и њеном предсједнику на донацији тренутно најтраженијих бочица на планети, обећали су и позитиван помак у односима БиХ и Србије али и западног Балкана.

- Захвалност предсједнику Вучићу и Србији на овој помоћи, ја знам да ће то изазвати различите коментаре заједљиве, похвале, критике,Ако само спаси један живот некоме у БиХ, све вриједи - истакао је Комшић, а слично је резоновао и Жељко Комшић:

- Једанпута морамо да кренемо са релаксацијом укупних односа. Људи одлазе и из БиХ и из Србије, одлазе у боље уређеније системе. Крајње је вријеме да инензивирамо наш дијалог. Доста је више тензија. Доста је више јалових расправа - поручио је Комшић.

Но тензије, уобичајене сарајевске, поново су покренуле лавину у покушају минимизирања и пристиглог дара и добрих намјера Србије. Најдаље или најниже, отишла је Џаферовићева страначка колегиница Бисера Турковић.

Алудирајући на производњу дарованих доза у индијском огранку компаније, "дизала је тензије" како је вакцина врло доступна, лако набављива и намијењена само сиромашним земљама. Заборавила је међутим да каже зашто "лако набављиву вакцину" или било коју другу – руску, кинеску, европску, америчку... Федерација БиХ није набавила!? Демант јој је муњевито стигао – и од Свјетске здравствене организације – како је "АстраЗенека" произведена у Индији идентична оној која се производи у земљама Уније.

- Сматрам да је изјава потпуно глупа и непотребна и да не иде на фону онога што смо ми разговарали да ширимо односе и да их развијамо - поручио је Додик.

Предсједник Србије сматра да нема никаквих проблема у вакцини.

- Ја сам понудио, тражите коју хоћете, тражите коју хоћете послаћу вам у року од 10 дана коју хоћете вакцину, али не мислим да је проблем у вакцини, АстраЗенека је одлична вакцина - додао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

А уз четири постојеће, на располагању ће ускоро бити и пета! Јер у Србију за који дан стиже и Модернина вакцина. И прије него је српски предсједник напустио сарајевски аеродром, вакцине су кренуле пут Мостара на складиштење. Тамо ће сачекати, уобичајени процес одобрења за употребу, већ започет у Агенцији за лијекове БиХ.

А предсједник Србије, својим домаћинима иницирао је, а они објеручке прихватили велики заједнички економски самит у Београду.

- Да не живимо за то да опањкавамо и олајавамо једни друге, да не говоримо једни другима иза леђа, зато што живимо једни са другима и једни поред других, никог ближег немамо - навео је Вучић.

Самит је прелиминарно најављен за почетак љета! Осим ако се Џаферовић и Комшић, под менторством Изетбеговића, опет не предомисле.