latinica  ћирилица
03/03/2021 |  07:40 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 29 година од хрватске агресије на Брод

Служењем парастоса погинулим српским борцима у мјесној заједници Бродско поље један у Броду, почело је обиљежавање 29 година од агресије Хрватске војске на ову општину.
Брод - сјећање - Фото: СРНА
Брод - сјећањеФото: СРНА

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић каже да је 3. март у историји Брода уписан као дан када су Срби са подручја тадашње општине Босански Брод 1992. године били изложени отвореној агресији из Хрватске.

- Тог дана је из Славонског Брода преко моста у Брод прешао велики број добро наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем. Напад на српско становништво почео је на главном путу Брод-Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско-муслиманске војне снаге заједно са 108. Бригадом Збора народне гарде заузеле центар града - изјавио је Срни Видић.

Он је подсјетио да о преласку рватске војске преко моста у Брод постоје сачувани видео-снимци који су уврштени у документарни филм "Од страдања до слободе Брода".

- Ове године, због вируса корона, овај значајан датум обиљежићемо скромније, без већег окупљања грађана, односно у складу са препорукама Кризног штаба. Настојимо да се не заборави истина о страдању српског народа, а 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод - навели су из Борачке организације.

Према изјавама и документима којима располаже Борачка организација Брод, 3. марта 1992. године у Босанском Броду одржан је састанак представника три народа, односно политичких вођа странака које су имале одборнике у локалној скупштини.

Циљ састанка био је да се смире тензије изазване спровођењем једностраног референдума, а тадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Босански Брод Михајло Сријемац предложио је рјешење о смиривању напете ситуације.

По повратку кући, у 16.40 часова са подручја бродског насеља Махала, Сријемца су, пуцајући из ватреног оружја, ранили припадници хрватско-муслиманске коалиције потпомогнуте снагама ХОС-а из Славонског Брода.

Преживјели свједоци тог времена описују да је настављено застрашивање локалног српског становништва физичким малтретирањем, пљачкама и одвођењем у логоре.

Напад на Брод 3. марта био је само увод за најсвирепије злочине који су се тог мјесеца догодили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу убили су девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године.

Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године када је генерал Славко Лисица осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.