latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:41 ⇒ 07/03/2021 | 08:08 | Аутор: РТРС

У Српску стиже још 20.000 руских вакцина (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа нови вирус корона потврђен је код 323, од 997 тестираних особа у Републици Српској. Од посљедица ковида преминуло је пет особа. Надлежни поново позивају на поштовање епидемиолошких мјера. У времену погоршане ситуације охрабрује податак да је почело допремање вакцина из Русије. Према најавама из Москве, 20.000 доза вакцина "Спутњик-ве" у Бањалуци би требало да буду најкасније сутра.
Вакцина Спутњик - Фото: РТРС
Вакцина СпутњикФото: РТРС

Планирано је да пошиљка од 20.000 вакцина "Спутњик" за Републику Српску из Москве до Београда буде превезена авионом. Одатле друмским саобраћајем до Бањалуке.

- Даље ће наш увозник из Републике Српске камионима довести до Бањалуке. Све зависи од царинских формалности.
Све идемо даље по договору. Мислим да ћемо сваких 7 до 10 дана добијати по једно 20.000  вакцина - истакао је Душко Перовић, шеф Представништва Републике Српске у Русији.

Вакцинацијом из прве пошиљке биће обухваћени здравствени радници, приоритетно из болница, потом и примарног сектора рекао је у нашој емисији "Специјал" директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић. Нагласио је да дистрибуција према здравственим установама почиње истог дана кад вакцине буду допремљене у Бањалуку.

- Потом ћемо вакцинисати особе из установа здравствене заштите и њихове његоватеље. Лица са хроничним обољењима и старије од 65 година - нагласио је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, истиче да набавка вакцине иде по плану.

- Кад говоримо о набавци "Спутњик" вакцине, Институт је то завршио сходно закључку Владе и ми смо узели, набавили, односно купили 400.000 доза вакцине - рекао је Шеранић.

Министарка трговине и туризма Сузана Гашић позвала је све грађане и раднике свог ресора да у данима повећаног броја заражених неизоставно поштују све епидемиолошке мјере. Прије свих, ношење маски и обавезу физичког одстојања.

- Од изузетне је важности за превазилажење ове ситуације да се придржавамо епидњемиолошких мјера, оних које су одраније на санази и ове које Институт за јавно здравство стално ажурира. На нама појединцима је одговорност и за нас саме и нашу дјецу и нашу Републику Српску - поручила је Сузана Гашић, министарка трговине и туризма Републике Српске.

Република Српска је уз 400.000 вакцина "Спутњик", чије је допремање почело, уплатила исто толико доза из програма Ковакс о чијим пошиљкама у Српску још нема наговјештаја.

Вакцинисање је за грађане бесплатно и на добровољној бази.