latinica  ћирилица
08/03/2021 |  19:03 ⇒ 09/03/2021 | 07:42 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација неповољна - повећање броја хоспитализованих (ВИДЕО)

У Српској и даље ноповољна епидемиолошка ситуација са могућим додатним погоршањем.
Ковид одјељење на УКЦ -
Ковид одјељење на УКЦ

Од 495 узетих лабораторијских узорака, 86 је позитивних на вирус корону.

Битку са короном изгубило је 12 становника Српске.

Опет се повећава број хоспитализованих. Укупан број повећан је на 662, од тога на Универзитетско- клиничком центру 290, а у осталим болницама 372. На респираторима је 67 особа.

Забрињава брзина којом се повећава број новообољелих у највећем граду Српске. Поређења ради у јануару и почетком фебруара у Бањалуци је недељно било 200 нових пацијената позитивних на вирус корона, да би тај број прошле седмице био 594.

Невена Тодоровић, директорка Дома здравља Бањалука, каже да су све службе мааксимално оптерећене.

Из болнице "Свети апостол Лука" у Добоју нисмо успјели да добијемо изјаву доктора јер нису имали времена да се обрате медијима због великог броја пацијената.

Тренутно је у овој болници 47 хоспитализованих, док је у Јединици интезивне његе 10 пацијената.

У одјељењима за ковид бијељинске болнице смјештено је 48 болесника, а више од пола је са тешком клиничком сликом.

- Све је већи број болесника. 11 их је на респиратору, 22 су животно угрожена - прецизира директор Болнице "Свети врачеви" Бијељина Златко Максимовић.

У Универзитетској болници Фоча на лијечењу од ковида је 49 пацијената, петоро је на респираторима у веома тешком стању.

У Источном Новом Сарајеву повећан је број позитивних на вирус корона. Због неодговорног понашања, Општински штаб спроводи оштрије мјере.

- Ми као општинска управа треба да појачамо надзор на тим мјерама из разлога што су и они на издисају снаге због те погоршане ситуације. Имамо ситуацију у болници "Србија" гдје је оспособљено још једно ковид одјељење. Инспекцијски органи и комунална полиција већ данас треба да почну ажурније да обилазе све те објекте како би се придржавало оних мјера о броју особа које могу бити у угоститељском објекту - наводи Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Љекари упозоравају да се вирус најчешће шири из кућних контакта, па и савјет да се не окупљамо, а маска и физичка дистанаца су обавезни.