latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:58 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Турковићева у Њемачку ушла са лажним тестом, па обманула шефа дипломатије (ВИДЕО)

У ишчекивању закључака Народне скупштине Републике Српске, на којој ће се оцјењивати рад високог представника и примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ, распламсавају се спорења о судбини ОХР-а и евентуалном избору насљедника Валентина Инцка.
Бисера Турковић - Фото: РТРС
Бисера ТурковићФото: РТРС

Њемачки кандидат за високог представника Кристијан Шмит добио је конкуренцију. Свог фаворита Џозефа Инграма, пензионисаног званичника Свјетске банке, понудила је Канада.

А хронично разједињена БиХ опет шаље дијаметрално супростављене поруке. Док Срби и Хрвати заговарају гашење Канцеларије, бошњачки званичници и даље вапе за међународним протекторатом.

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић не престаје до шокира домаћу и свјетску јавност. Осим што је, како преносе портали, у Њемачку покушала да уђе са фалсификованим пи-си-ар тестом и наоружаном пратњом, што је незабиљежени скандал, на само њој својствен начин заборавила је и на давно окончани Брегзит, па је Велику Британију поново вратила у Европску унију.

Осим тога, њемачком шефу дипломатије Хајку Масу изнијела је и "став" о потреби јачег ангажмана ОХР-а у БиХ. Уобичајено, без да је такву усаглашену инструкцију, како то закон налаже, добила од Предсједништва БиХ. И одмах јој је стигао одговор српског члана и предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика.

Опширније у прилогу: