latinica  ћирилица
10/03/2021 |  11:39 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о високом представнику

У Бањалуци је у току посебна сједницу на чијем дневном реду је једна тачка - оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.
Народна Скупштина Републике Српске - пренос уживо - Фото: РТРС
Народна Скупштина Републике Српске - пренос уживоФото: РТРС

Посебна сједница се одржава на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Опозициони посланици напустили су засједање.

Клубови посланика СНСД-а, Демоса, СП, НДП-НПС и УС предложили су за данашњу сједницу закључке.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да је, у свјетлу медијских најава о новом високом представнику, од изузетног значаја да се Народна скупштина Републике Српске упозна о свим аспектима и посљедицама продужавања мандата високих представника, те да благовремено заузме став о овом важном питању.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српску не интересује ко ће бити нови високи представник, већ да у БиХ, након 25 година међународног менторства, пуну одговорност за вођење земље преузму демократски изабрани политичари, као и да се у републичком парламенту заузме јединствен став у циљу затварања ОХР-а.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да посланици треба да пошаљу јасну поруку у којој ће рећи - стоп понижењу, протекторату, антиуставном и антидејтонском дјеловању високих представника и ОХР-а у БиХ.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је високи представник измијенио Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ што је било недопустиво и да је његова улога упропастила договор три народа.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да је потребно исказати српско јединство о питањима значајним за будућност Републике Српске, а једно од њих јесте затварање ОХР-а.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић рекао је да се мора послати порука о српском јединству.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак рекао је да је неопходно досљедно спровођење закључака Народне скупштине.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић рекао је да ће та партија подржати закључке Парламента Српске о неприхватању именовања новог високог представника у БиХ уколико оно буде спроведено незаконито као што је то био случај са већином досадашњих.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да би именовање новог високог представника БиХ на незаконит начин значило да међународна заједница одустаје од идеје демократизације БиХ и њеног интегрисања у ЕУ.

Подсјећамо, Додик је раније изјавио да су се од Републике Српске путем високог представника отеле 83 надлежности.