latinica  ћирилица
15/03/2021 |  19:16 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Ђукановић, након 28 година, изгубио изборе у Никшићу (ВИДЕО)

Мило Ђукановић и његов ДПС, након 28 година, изгубио је власт у родном Никшићу. За то вријеме, иако без кампање, Здравко Кривокапић у родном Никшићу слави. Побиједила је његова коалиција с републичког нивоа, потпредсједника Владе Дритана Абазовића и предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића.
Славље у Никшићу (фото: ТАНЈУГ / Зоран Жестић) -
Славље у Никшићу (фото: ТАНЈУГ / Зоран Жестић)

Иако је коалиција Мила Ђукановића, Европски тим за Никшић, освојила 18 мандата, то је недовољно да формира власт. На другој страни имала је љуте противнике - коалиције: "За будућност Никшића" са освојених 11 мандата и "Мир је наша нација" са 10 мандата. По један мандат освојили су "Црно на бијело" Дритана Абазовић и Народни покрет Миодрага Даке Давидовића.

Осим плаката који су облијепљени по цијелом граду, ништа не подсјећа да су се овдје јуче одржали изузетно значајни избори. А што се тиче резултата, становници Никшића углавном су задовољни. Анкетирани су већином поздравили промјене, мада је било и оних који су разочарани изборним резултатом.

У Никшићу је потврђена изборна воља грађана са парламентармних избора 30. августа прошле године. Тадашњи побједници већ су имали план како да у прошлост пошаљу вишедеценијску владавину ДПС-а. Чим су објављени резултати из Коалиције “За будућност Никшића” најавили су да ће њихов носилац листе Марко Ковачевић бити нови градоначелник.

- Ми са коалицијом "Мир је наша нација" да формирамо владајућу већину у граду. Што се тиче Коалиције "За будућност Никшића" ми смо спремни да позовемо и остале наше партнере са државног нивоа - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је већ најавио договор са Момом Копривицом носиоцем листе “Мир је наша нација”, који су највеће изненађење избора. Момо Копривица већ синоћ је најавио смјернице дјеловања.

- Ово је побједа која је дошла на ону велику историјску побједу од 30. августа. Ово је нова побједа, побједа за будућност свих грађана Никшића, за боље сутра свих његових становника без обзира на националну, вјерску и партијску припадност - нагласио је Копривица.

Политичка битка за Никшић је окончана. Аналитичари већ под лупу стављају нову власт, њихова обећања и колико ће им времена требати да поправе, како кажу, економску штету Ђукановићеве владавине. За почетак, стабилизовати политичку сцену!

- Задовољан сам што су избори протекли у мирној атмосфери. Надам се да ће се тензије и подјеле које су присутне у Црној Гори, као и радикализација политичке сцене превазићи и да се почне радити на политичкој стабилизацији - изјавио је политички аналитичар Драгиша Јањушевић.

У наредним данима предстоје договори о формирању власти. Извјесно је да ће бити окончани много брже, јер им је тест био републичка власт.