latinica  ћирилица
22/03/2021 |  18:58 ⇒ 23/03/2021 | 08:06 | Аутор: РТРС

Високо: Младић претучен на кућном прагу, само зато што се изјашњава као Србин (ВИДЕО)

Сведени на статистичку грешку, али да би опстали, Срби у Федерацији БиХ морају скривати свој национални и вјерски идентитет. У супротном, доживјеће судбину Хариса Јована Матараџије, који је јуче у Високом, у сред дана, претучен на кућном прагу. Сматра да је разлог, што се, и поред чињенице да је рођен у браку Српкиње и Бошњака, осјећа и изјашњава као Србин. МУП Зеничко–добојског кантона о овом догађају није се званично оглашавао, нити одговарао на наше позиве.
Харис Јован Матараџија - Фото: РТРС
Харис Јован МатараџијаФото: РТРС

На Матараџију су тројица нападача насрнула док је затварао врата гараже у породичној кући. Сматра да ту нису били случајно, јер и раније је путем друштвених мрежа добијао националистичке пријетње, а каже и да су дошли наоружани палицама.

- Закључавао сам врата, кад је један налетио на мене, ударио ме нечим, замрачило ми се... Ударали су ме ногама и палицама испред кућних врата. Мене су први пут на националној основи вријеђали када сам имао 6-7 година, када нисам ни знао шта сам, а псовали су ми матер четничку - прича Матараџија.

Његова сестра, Милада Матараџија, каже да је чила братов вапај и да је одмах звала полицију.

- Да нисам чула и сишла, убијеђена сам да би га убили - каже она.

Док је покушавао да заштити сина, нападу и пријетњама изложен је био и Харисов отац Адем.

Харису јесте пружена медицинска помоћ и у Високом и у зеничкој болници, али породица указује да су у оба налаза констатоване лакше тјелесне повреде, као и да их је задобио у тучи, а не приликом напада. Сматрају и да полиција настоји да прикрије да је напад мотивисан национализмом, јер су за починиоце најавили прекршајне налоге.

Ни опредјељење Хариса Јована да се изјашњава као Србин није случајно. Очева фамилија никад није прихватила брак његових родитеља, а потом ратне и поратне трауме.

Харис Јован одлучио је да напусти родно Високо, али не због посљедњег напада у којем му је и живот угрожен. Одлази јер је и без права на рад, нарушеног достојанства и права да јасно каже ко је.

Нажалост, то и јесте циљ оних који се вербално заклињу у мултиетничност и грађанску БиХ, а у стварном животу чине све да загорчају живот Србима и натјерају их да оду.