latinica  ћирилица
25/03/2021 |  17:27 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

У Српској вакцинисано око 15.000 становника (ВИДЕО)

У Републици Српској вакцинисано је више од 15.000 људи и сада се налазимо у другој фази вакцинације, која подразумијева вакцинацију лица старијих од 65 година. У наредним данима у Српску би требало да стигне око 30.000 доза вакцина.
Бањалука - вакцинација - Фото: РТРС
Бањалука - вакцинацијаФото: РТРС

Није било дилеме да ли се вакцинисати, каже након вакцинације шездесеттрогодишњи Недељко Ђукић из Бијељине.

- Спадам у ризичну групу, имао сам операције. Послушао сам докторе и пријавио се за вакцинацију - каже Ђукић.

Вакцину је примио и његов суграђанин Цицан Вучковић.

- Имао сам терапију, седам дана сам био на кисеонику, само сам молио Бога да све ово прође... Позивам све људе да се вакцинишу и да се чувају јер је ово озбиљна болест - истиче Вучковић.

Имунизација је једини начин да се стане у крај епидемији, поручио је и митрополит дабробосански Хризостом који је вакцину против вируса корона примио данас у Дому здравља на Сокоцу. Митрополит је апеловао на све да се вакцинишу.

- Бог је дао човјеку све што је потребно, па чак и вакцине. Није то измишљотина него само пронађени лијек у творевини Божијој и зато су вакцине једно средство да се уклони оно што се појављује као болест - навео је митрополит дабробосански.

Тридесеттрогодишњи Драган Поробић, међународни кошаркашки судија из Требиња, описује своју борбу са вирусом корона као тешку болест и ружно искуство.

- Сви укућани су пребољели корону, троипогодишња кћерка два пута је била позитивна. С обзиром на то да сам имао обострану упалу плућа, посткоронарни опоравак тече споро, али лагано улазим у кондиционе тренинге. Консултоваћу се о вакцини - каже Поробић.

У Српској је до сада вакцинисано више од 15.000 људи. У Српску стижу и нове дозе вакцина различитих произвођача, а у наредним данима очекују се и нове пошиљке. Око 30.000 доза, омогућиће несметан процес вакцинације.

Вечерас је стигло 7.020 доза Фајзерових вакцина.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да се очекује и око 7.500 вакцина Астра Зенека.

- Сљедеће седмице требало би да стигне и око 20 до 30.000 руских вакцина, а потом кинеска и турска пошиљка - рекао је Зељковић.

Дом Здравља у највећем граду Српске започео је процес вакцинације старијих од 65 година. Завршетак масовније вакцинације очекују за петнаестак дана.

- Затим слиједи и трећа група а то су хронични болесници и јавни радници, полиција, медији, учитељи... - наводи Младен Шукало, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука и члан Тима за вакцинацију.

Вакцинисан је и велики број медицинских радника УКЦ-а Српске. Такође, ова установа вакцинацију је омогућила својим некадашњим радницима, који су радни вијек провели на УКЦ-у Српске.

- Вакцинисано и ревакцинисано је око 600 радника, а 600 их је примило прву дозу. Такође, вакцинисано је и 220 наших бивших радника - навела је Славица Зељковић, начелница Ургентног центра УКЦ-а.

Струка поручује - након годину дана борбе против ковида вакцина је свјетло на крају тунела. И не смијемо заборавити да су маска и дистанца, те поштовање епидемиоошких мјера обавезни и након вакцинације.