latinica  ћирилица
26/03/2021 |  18:00 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Погледајте закључке Републичког штаба

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас 76. сједницу на којој је донио Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској који ступа на снагу 29. марта.
Републички штаб за ванредне ситуације - Фото: РТРС
Републички штаб за ванредне ситуацијеФото: РТРС

Из Владе је саопштено д ступањем на снагу овог закључка престаје да важи Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, донесен 21. марта.

У складу са овим закључком, продужава се обустава васпитно-образовног рада у просторијама основних и средњих школа, универзитета и установа за образовање одраслих у Републици Српској, уз обавезу организовања наставе на даљину коришћењем средстава електронске комуникације, и за период од 29. марта до 5. априла.

Према Закључку, од 29. марта до 5. априла, у периоду од 06.00 до 22.00 часова, дозвољава се вршење услуге доставе хране и пића као и шалтерска продаја хране и пића без могућности конзумирања унутар и испред угоститељског објекта.

Такође, у истом периоду, у аутобусима којим се обавља превоз лица у друмском саобраћају, број лица која се превозе не може бити већи од броја регистрованих мјеста за сједење, наведено је саопштењу Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о расподјели респиратора и заштитних маски из донације Владе Републике Србије.

Републички штаб је усвојио Информацију о расподјели респиратора и заштитних маски из донације Владе Републике Србије, те одобрио расподјелу донације 35 респиратора и 10.000 заштитних маски које донира Влада Србије Републици Српској.

Према овом закључку, задужен је ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске да, у сарадњи са Заводом за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", а у циљу реализације активности проширења капацитета за збрињавање и рехабилитацију пост ковид пацијената у Слатини, обезбиједи потребан број респиратора и стручну подршку.

Републички штаб је на данашњој сједници донио и Закључак о донацији личне заштитне опреме јавним здравственим установама. За реализацију овог Закључка задужен је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Републички штаба за ванредне ситуације донио је и одлуку да од понедјељка, 29. марта, дозволи обављање услужних и занатских дјелатности чије обављање захтијева непосредан контакт са корисницима (фризерски и други третмани за уљепшавање и дјелатности за његу и одржавање тијела), наведено је у саопштењу.