latinica  ћирилица
28/03/2021 |  19:05 ⇒ 29/03/2021 | 08:02 | Аутор: РТРС

Бањалука: Скупштинска већина амандманима тражи по 500 КМ здравственим радницима и породиљама (ВИДЕО)

Скупштинска већина у Бањалуци, окупљена око СНСД-а, упутила је амандмане на градски буџет, којима тражи по 500 КМ за здравствене раднике и породиље, помоћ угоститељима. Градоначелник Драшко Станивуковић каже - "то није наша обавеза и то би зауставило живот у граду". Градски буџет требало би да буде разматран у уторак, 30. марта.
Град Бањалука - Фото: РТРС
Град БањалукаФото: РТРС

Од 150 милиона градског буџета, затражени амандмани тешки су 6,5 милиона КМ, а намијењени су здравственим радницима - четири милиона, по милион породиљама и привредницима - угоститељима, обухваћеним рестриктивним мјерама. Додатна средства скупштинска већина тражи за пензионере и борце.

- За све породиље биће издвојено 500 КМ у овој години. Такође, имали смо сензибилитет и према најстаријој популацији, према пензионерима. Удружење пензионера ће добити око 200.000 КМ за помоћ најугроженијима - рекао је Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука.

На получасовној конференцији о једнократној помоћи породиљама, здравственим радницима, пензионерима и привреди, градоначелник није говорио, нити их је подржао. Утврдио је да су амандмани срамотни, да је то лудост, економски злочин и егзодус, али и да он треба да води Бањалуку у нову епоху.

- Бањалука ће ићи у будућност, у футур 2 - рекао је Станивуковић.

Футура, ипак неће бити, правда се Станивуковић, пријетећи да ће због предложених амандмана, Бањалука бити у мраку и непокошена.

- Дружићемо се са алигаторима, овдје ће ходати анаконде - додао је он.

У скупштинској већини не разумију откуд толико тешких ријечи, кад су амандманима на буџет тежак 150 милиона, интервенисали само у 6,5 милиона, и то за помоћ најосјетљивијим категоријама у вријеме пандемије. Градоначелник се понаша као дијете кад му узму играчку, кажу у СНСД-у.

- Спочитава нам се да ће Бањалука стати, да неће бити кошења траве, да неће бити асфалтирања путева. Морам вам рећи да са републичког нивоа имамо заиста јасну поруку да ће се Република укључити у рјешавање овог проблема, да ће сви путеви који су били планирани бити асфалтирани и ријешени - сматра Топић.

Иако су га позвали да се прије сједнице Скупштине још једном покушају договорити, Станивуковић је потврдио да са представницима скупштинске већине о буџету неће преговарати. Умјесто да сједну и договарају се, градоначелник само организује конференције за новинаре на којима се жали, поручују из Уједињене Српске.

- Свака здраворазумска особа би пружила подршку и угоститељским радницима, породиљама, здравственим радницима који се већ годину дана боре против пандемије и директно угрожавају себе и своје породице - нагласио је Невен Станић, шеф Клуба одборника Уједињене Српске.

Из скупштинске већине позивају Станивуковића да предложи и начелнике градских одјељења, али и менаџера града, подсјећајући га да је у предизборној кампањи обећавао да ће на то мјесто именовати Јелену Тривић, али да се убрзо након избора испоставило да то обећање неће испунити.