latinica  ћирилица
30/03/2021 |  14:59 ⇒ 15:18 | Аутор: banjaluka.net

Полиција Српске - снажна и модерна

МУП Републике Српске мора претрпјети корјените реформе, и у организационом и у кадровском смислу, да бисмо изнашли најјачу снагу МУП-а која може да се бори са криминалом и корупцијом, с циљем заштите Републике Српске и свих њених грађана, рекао је то средином децембра 2014. године Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске у својој првој изјави по ступању на дужност.
Полиција Републике Српске (фото:D.GAVRIĆ) -
Полиција Републике Српске (фото:D.GAVRIĆ)

Након шест година и три мјесеца проведених на тој позицији, Лукач је оно што је обећао и најавио - и испунио, и управо то је уз одлучност и упорност, једна од његових најбољих особина, а то је да никад не обећава оно што не може испунити.

Наиме, Лукач је за тих нешто више од шест година на мјесту првог човјека полиције Републике Српске реформисао МУП Српске и уздуж и попријеко, што би се рекло готово све ствари је промијенио из коријена и сада имамо једну од најспособнијих полиција у региону, која може да се похвали и резултатима свог рада и обученошћу и опремљеношћу својих припадника, а полиција је опет популарна па се на позиве за пријем у полицијску академију јави и по неколико стотина кандидата више.

Нова организациона структура

Када је у питању организациона структура дотадашњи центри јавне безбједности су реорганизовани у полицијске управе, којих сада има више, док је у самом МУП-у основано неколико нових управа, попут Управе за борбу против тероризма и екстремизма, Управе за борбу против организованог крминала, Управе за обезбјеђење личности и објеката, а што се показало као веома ефикасан потез, што је видљиво из годишњих статистика о раду МУП-а Српске.

Фото: banjaluka.net

Такође, униформа полицајаца Републике Српске је претрпјела огромне измјене и сада се кроји по утврђеним стандардима тако да полицајац на улици изгледа модерно а униформе се редовно занављају. Комплетна полиција је опремљена новим оружјем, пушкама и пиштољима, те другом специјализованом опремом. Исто је и са аутомобилима, који су претежно нови, а допуњени су и са више од десет пресретача који лове брзе возаче по путевима широм Српске, не само по аутопутевима као некада.

Пројекат сигурних градова

Република Српска је у оквиру пројекта Сигурних градова покривена видео надзором на бројним локацијама, као и стационарним радарима који биљеже прекршаје и откривају нерегистрована аута, тако да је и присуство полицијских патрола на путевима сведено на минимум, а тиме се жељела смањити могућност за било какве коруптивне радње и та новина донијела је бројне позитивне ефекте, јер је повећан број регистрованих аута, смањен број саобраћајних несрећа, те повећана расвјетљеност кривичних дјела, што је у добар успјех.

Исто тако, не треба заборавити ни повољније услове за пензионисање припадника полиције Републике Српске, затим њихово раније пензионисање, као и увођене више стотина младих полицајаца у службу, чиме је комплетан МУП Српске добио млађи кадар.

Центар за обуку МУП-а

Поред тога, некадашња Јединица за подршку је трансформисана у Жандармерију, али уз знатно строжије услове за улазак међу припаднике је јеринице. Оно што полицију Српске сврстава у ред модерних европских И свјетских полиција је и коњичка јединица МУП-а Републике Српске, чије оснивање је Лукач најавио прије извјесног времена и наравно спровео у дјело, тако да полицајци на коњима патролирају улицама Републике Српске, прије свега Бањалуке.

се свему овоме дода и Центар за обуку који је основао МУП Српске онда је слика још потпунија. Од напуштеног објекта некадашње касарне Залужани и уз подршку Владе Републике Српске успио је направити један од најбољих и најопремљенијих центара за обуку полиције у региону. У њему су смјештене Специјална антитерористичка јединица, Жандармерија, неколико управа полиције, једно од најмодернијих стрелишта, теретане, терени за спорт, Коњичка јединица, али и Хеликоптерска јединица и други садржаји које употпуњује новоизграђена црква, спомен соба погинулим припадницима полиције, по угледу на најорганизованије полиције.

Фото: banjaluka.net

Посебан понос МУП-а Српске су и специјализована возила Деспот, домаће производње, која се користе у посебним случајевима и подижу спремност полиције Српске на још виши ниво.

Смањен број кривичних дјела

Безбједносна ситуација у Републици Српској је задовољавајућа из године у годину и МУП је успјешно одговорио свим изазовима, упркос додатним пословима и задацима које мора извршавати у вријеме пандемије. Смањен је број кривичних дјела, а повећан коефицијент њихове расвјетљености у прошлој години, док је истовремено одузето више од пола тоне дроге.

Овом свему треба додати и изузетну сарадњу са полицијама у окружењу, прије свега са полицијом Србије, али и Хртватске, Црне Горе, а што је резултирало разоткривању бројних кривичних дјела, и то је још један конкретан показатељ доброг рада МУП-а Српске. Министар Лукач је успоставио добре односе са шефовима полиција у многим државама, са циљем веће безбједности грађана.

А управо је безбједна и мирна Република Српска фокус Министарства унутрашњих послова који је гарант стабилности и стуб очувања безбједности. Са оваквим резултатима МУП дочекује 29. рођендан полиције Српске, односно предстојећи 4. април - Дан полиције Републике Српске.