latinica  ћирилица
02/04/2021 |  18:56 ⇒ 19:05 | Аутор: СРНА

Преминуо Светозар Црногорац предсједник Завичајног клуба Гачана у Београду

Дугогодишњи предсједник Завичајног клуба Гачана у Београду Светозар Црногорац преминуо је у Београду у 71. години од посљедица заразе вирусом корона.
Светозар Црногорац - Фото: СРНА
Светозар ЦрногорацФото: СРНА

На Фејсбук страници Завичајног клуба Билећана у Србији објављено је да је Црногорац био један од најактивнијих завичајних прегалаца Херцеговине.

- Као успјешан пословни човјек никад није одступио од свог патриотског и националног опредјељења, па је дао активан допринос у одбрамбено-отаџбинском рату и са чувеном Гатачком бригадом се уписао у ред стваралаца Републике Српске - наводи се у објави.

У објави се додаје да је Црногорац своје пословне контакте искористио за скупљање помоћи Херцеговини током ратних и поратних година, те да је као предсједник клуба Гачана покретао многе хуманитарне акције и помагао социјално угрожене породице у завичају.

Био је дугогодишњи потпредсједник Координационог одбора свих завичајних херцеговачких удружења у Србији.

- Водећи бригу не само о свом Гацку, него и о цијелој Херцеговини, покренуо је читав низ акција од којих је најзначајнија Херцеговачка академија посвећена обнови Пребиловаца и подизању Храма Васкресења - наводи се у објави.

Црногорац је помагао издавачку дјелатност чији је садржај био усмјерен на очување српске националне културе и несебично помагао земљацима и свим људима добре воље у разним животним околностима.

- Херцеговци у Србији га памте као човјека великог срца, широких погледа и добрих и часних намјера - наводе из Завичајног клуба Билећана у Србији.