latinica  ћирилица
02/04/2021 |  19:35 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Домови здравља све капацитете да усмјере на збрињавање пацијената

Републички штаб за ванредне ситуације наложио је домовима здравља у Републици Српској да све расположиве капацитете укључе у превенцију ширења вируса корона, те збрињавање пацијената.
Дом здравља Бањалука - Фото: РТРС
Дом здравља БањалукаФото: РТРС

Према закључку Штаба, Домови здравља имају обавезу да од данас са својих до 50 одсто капацитета организују пружање специјалистичких здравствених услуга, уз организовање строгог режима наручивања пацијената, обавезно кориштење маски за пацијенте, придржавање мјера физичке дистанце од два метра и мјера личне и респираторне хигијене.

Осим тога, обавезни су да обезбиједе писана упутстава за пацијенте на видном мјесту у чекаоници и ношење личне заштитне опреме од стране здравствених радника сходно препорукама које подразумијевају мјере да се сваки пацијент третира као потенцијално заражен, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Домови здравља су обавезни и да спроводе тријажу пацијената на вирус корона и код сумње на исти обавезно то пријаве хигијенско-епидемиолошкој служби, уз појачавање хигијенских мјера прања и дезинфекције површина, просторија и прибора за рад.

Потребно је и да се проводи појачан инспекцијски надзор над спровођењем мјера, да се приоритетно и без задршке спроводе епидемиолошке анкете свих лица која су била у контакту са зараженим, са предлагањем одговарајућих епидемиолошких мјера и да се достављају Институту за јавно здравство и надлежним институцијама сви тражени подаци у складу са препорукама.

Домови здравља морају да имају планове о распоређивању здравствених и других лица за функционисање, и да у додатним просторним капацитетима са испуњеним условима врше преглед и друге интервенције потребне за обољеле уз придржавање свих мјера за превенцију и контролу инфекције.

Осим тога, морају да обезбиједе узимање брисева лицима за која се сумња да су заражена вирусом корона или да су заражена у просторијама за преглед и друге интервенције или у кућним условима.

"Битно је и да центри за заштиту менталног здравља домова здравља у сарадњи са центрима за социјални рад обезбиједе психосоцијалну подршку физичких лица која се налазе у кућној изолацији, као и неопходне лијекове и медицинска средства за спровођење њиховог плана рада", наводи се у саопштењу.

Домови здравља треба да одржавају редовну комуникацију између надлежног доктора медицине – специјалисте епидемиологије, Института за јавно здравство, доктора медицине – специјалисте инфектологије надлежне болнице, односно клиничког центра, Фонда здравственог осигурања и Штаба за ванредне ситуације надлежне јединице локалне самоуправе.

У случају појаве инфекције изазване вирусом код запослених, домови здравља морају хитно да обаве епидемиолошко истраживање и предузму све потребне мјере у складу са истим.

Обавезни су и да о свим активностима и дешавањима у дому здравља извјештавају Министарство здравља и социјалне заштите, да приликом упућивања пацијента у надлежну болницу, односно клинички центар уз упутницу за болничко лијечење обавезно доставе и попуњену епидемиолошку анкету креирану од Института за јавно здравство Српске.

Осим тога домови здравља су обавезни да надлежној инспекцији у јединицама локалне самоуправе, с циљем благовремене израде инспекцијских рјешења, у року од 24 часа достављају тачне и потпуне податке о лицима која су обољела од или су заражена вирусом, као и податке о онима који су били у контакту са обољелим лицима.

Дужни су и да надлежној инспекцији и комуналној полицији у јединицама локалне самоуправе, с циљем праћења извршења изречених управних мјера, достављају тачне и потпуне податке о завршеном здравственом надзору над лицима.

Такође, приликом упућивања обољелих пацијената у друге установе домови здравља треба да се придржавају смјерница Министарства здравља и да у сарадњи са болницама обављају континуирану едукацију здравствених радника своје установе, по питању дијагностике, лијечења и његе обољелих од вируса.

Домови здравља треба да обезбиједе додатне капацитете за потребе дневног збрињавања особа обољелих од вируса, по принципу дневне болнице.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је усвојио и закључак о донацији директних антигенских тестова за доказивање вируса јавним болничким установама, те прихватио информацију о донацији директних антигенских тестова за доказивање вируса у јавним болничким установама.

- Расподјела донације директних антигенских тестова извршиће се у складу са распоредним налогом, а за реализацију овог закључка задужен је Институт за јавно здравство - наводи се у саопштењу.