latinica  ћирилица
04/04/2021 |  09:02 ⇒ 09:02 | Аутор: СРНА

Пуљић: Славећи Ускрс слави се живот

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић и врхбосански надбискуп коадјутор Томо Вукшић поручили су вјерницима поводом Ускрса да је Христос обећао да ће бити са њима у све дане живота и да смрт, које се човјек плаши, по његовом васкрсењу нема посљедњу ријеч.
Кардинал Винко Пуљић - Фото: СРНА
Кардинал Винко ПуљићФото: СРНА

Пуљић и Вукшић су у посланици пожељели да Ускрс буде испуњен Исусовим миром и радошћу вјере, те свјетлом које растјерује сваки страх и улива наду у животу.

Они су напоменули да се у данашњем времену разни страхови надвијају над људима и прожимају лични и заједнички живот, да се доба пандемије увукао страх од заразе и болести, као и да је нормално да се човјек прибојава смрти.

- Иако људи умиру, као што су и умирали, и од бројних других болести, страх се данас појачава и економском кризом, која је очито изазвана, те питањем самога преживљавања - јер су многи људи остали без запослења - наводи се у посланици.

Подсјећају и на надошле и природне непогоде као што су потреси, поплаве, пожари пред којима је човјек немоћан колико год се правио или осјећао снажним.

У посланици је истакнто да се човјек толико плаши смрти, али да је Исус Христос побиједио смрт и васкрсењем унио смисао живота.

- По његову ускрснућу смрт нема задњу ријеч, него је она корак из времена у вјечност. Он је жив и са нама хода у овој сузној долини. Славећи ускрснуће Христово, славимо живот, славимо смисао муке и патње, смисао смрти - истакнуто је у ускршњој поруци Пуљића и Вукшића.

Римокатоличка црква и друге цркве које су прихватиле грегоријански календар данас прослављају Ускрс.