latinica  ћирилица
04/04/2021 |  10:24 ⇒ 05/04/2021 | 07:39 | Аутор: СРНА

Министар тражи хитан састанак са руководством КЦУС

Министар здравства Кантона Сарајево Харис Вранић позвао је сутра на хитан састанак генералну директорку Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себију Изетбеговић и њене сараднике, те апеловао на све здравствене раднике да пријаве сва сазнања о поступањима изван стандарда љекарске струке.
Универзитетски клинички центар Сарајево (фото: cazin.ba) -
Универзитетски клинички центар Сарајево (фото: cazin.ba)

На сутрашњи састанак на којем би се разговарало о условима рада, начину третмана и лијечења осигураника кантоналног Завода здравственог осигурања позвана је и шефица Клинике за анестезију и реанимацију Амела Катица Мулалић, шеф Службе за одржавање медицинских уређаја Јасмин Вражалица и представници Стручног колегијума Клинике за анестезију и реанимацију.

Из прес-службе Владе Кантона Сарајево саопштено је да је Вранић дубоко забринут због медијских натписа у којима љекари са Клиничког центра упозоравају на проблеме са којим се сусрећу у раду.

Вранић охрабрује све здравствене раднике, уколико имају било каква сазнања о поступањима изван стандарда љекарске струке, то пријаве надлежним институцијама или њему лично, наводи се у саопштењу.

- Истовремено, гарантујем да ћу ја, као и цијела Влада Кантона Сарајево, заштитити у цијелости појединце који поднесу пријаву од било којег облика одмазде или штетних посљедица, а које би им таква свједочења могла узроковати, укључујући право на рад у струци - рекао је Вранић.

Састанак је заказан након што су љекари са КЦУС упутили писмо у којем упозоравају на проблеме са којим се сусрећу у раду, а један од њих су и респиратори из афере "Сребрна малина" који су предмет процеса пред Судом БиХ.

У писму, који су објавили федерални медији, љекари су указали да респиратори изненада стану, па наставе да раде, те да су "шансе да пацијент прикључен на `малина респиратор` преживи - никакве".

Сарајевски инфектолог Бакир Накаш рекао је јуче да је потребно да се "Тужилаштво позабави питањем живота и смрти пацијената у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву који су корисници `малина` респиратора".

Накаш је изјавио за Аваз да министри здравља на кантоналном и федералном нивоу, Харис Вранић и Вјекослав Мандић, треба да покрену спољни надзор над стручним радом КЦУС-а у оквиру својих овлаштења.

Почетак састанака је најављен за сутра у 9.00 часова.