latinica  ћирилица
04/04/2021 |  11:47 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Токио и Вашингтон у заједничкој борби против климатских промјена

Премијер Јапана Јошихиде Суга изјавио је да ће се прудружити предсједнику САД Џозефу Бајдену у заједничком покушају да се зауставе климатске промјене.
Јошихида Суга, нови премијер Јапана - Фото: AFP
Јошихида Суга, нови премијер ЈапанаФото: AFP

Он је током гостовања на телевизији рекао да би волио да заједнички води напоре са САД, јавила је јапанска агенција "Кјодо".

Агенција наводи да ће се Суга и Бајден састати у Вашингтону 16. априла, а Бијела кућа је раније ове седмице саопштила да је предсједник САД позвао лидере 40 земаља да учествују на самиту о клими 22. и 23. априла.

Суга је раније истакао да је његов циљ да елиминише емисије угљен-диоксида у Јапану до 2050. године.

Поред рјешења за заустављање климатских промјена, двојица лидера разговараће и о отмицама јапанских држављана у Сјеверној Кореји, теми коју Суга сматра "најважнијим питањем за његову администрацију", наводи "Кјодо".

Састанак лидера Јапана и САД одржаће се након што је Бајденова администрација критиковала Кину због односа према муслиманским Ујгурима у Хонг Конгу и покрајини Синкјанг.

Суга је нагласио да се треба борити против сличних кршења људских права и да то треба чинити на глобалном нивоу, пренио је Спутњик.

Премијер Јапана поменуо је и важност осигуравања мира и стабилности у Тајванском мореузу, што се може постићи стварањем услова у којима Тајван и Кина могу мирно да ријеше то питање.