latinica  ћирилица
04/04/2021 |  13:43 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Штампана Мала новозавјетна читанка вјероучитеља Вујића

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора православне вјеронауке Предрага Вујића која треба да на једноставан начин код читалаца пробуди хришћанску љубав и развије основне јеванђељске врлине.
Мала новозавјетна читанка - Фото: СРНА
Мала новозавјетна читанкаФото: СРНА

Књига "Живимо да бисмо вољели и волимо да бисмо живјели - Мала новозавјетна читанка" штампана је са благословом Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког и рмањског Сергија.

- Ово је збирка духовних текстова у којима се излажу, обрађују и тумаче јеванђељске приче, Христова чуда и догађаји из Христовог живота, описани у Новом завјету. У овој духовној књизи се на једноставан начин представљају и објашњавају Господњи празници, те хришћанске врлине - вјера, нада и љубав - рекао је Срни Вујић.

Књига је штампана под покровитељством Министарства спољних послова Србије, односно Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а реализатор пројекта је Српска православна црквена општина Кључ.

У књизи су обрађене теме молитве, Царства небеског, вјере као пута ка Богу, љубави као садржаја живота у Христу, великопосног загрљај Бога и човјека, причешћа као смисла и циља живота, љубави као императиву живота и сличне теме од васпитно-образовне и духовне користи младих људи и свих благочестивих хришћана.

Вујић каже да књига треба да пробуди хришћанску љубав и развије основне јеванђељске врлине као што су милосрђе, смирење, кротост, покајање и праштање, а посебно вјеру, наду и љубав.

- Сваки човјек је икона Божја, те смо по Јеванђељу позвани на љубав према свим људима, јер наш ближњи је наш Бог. Бог је у сваком човјеку. Основна тема књиге је Христос и његов домострој спасења, као и безвремена богочовјечанска љубав. Отуд и наслов ове књиге "Живимо да бисмо вољели и волимо да бисмо живјели" - каже Вујић.

Рецензију књиге потписали су Весна Бобић, теолог и васпитач, аутор духовних књига за дјецу, те протопрезвитер Бојан Митрић, старјешина храма Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу и надзорник над радом вјероучитеља у Основним школама на подручју ФБиХ у Епархији бихаћко-петровачкој.

Ово је Вујићева четврта књига. Вујић предаје вјеронауку у Мешовитој средњој школи Босански Петровац и Средњошколском центру "Лазар Ђукић" у Рибнику.