latinica  ћирилица
04/04/2021 |  15:41 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Обиљежен Међународни дан борбе против мина (ВИДЕО)

У БиХ од мина је у послијератном периоду страдало 1.766 лица. До 2027. требао би да буде завршено деминирање на преосталих 957 квадратних километара.
Деминери - Фото: СРНА
ДеминериФото: СРНА

Директор Управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић истакао је да на данашњи дан - Међународни дан борбе против мина треба одати почаст погинулим деминерима, али и свим цивилима који су смртно страдали од мина.

- Такође, треба да захвалимо и колегама који годинама посвећено раде на деминирању у Републици Српској и Федерацији БиХ - рекао је Новитовић новинарима у Градишци, гдје је организован тактичко-технички збор, уручене плакете деминерима и припадницима Цивилне заштите Српске, те у сарадњи са Црвеним крстом Градишке одржана кратка вјежба извлачења повријеђеног из минског поља.

Он је навео да су овом обиљежавању присуствовали представници Центра за уклањање мина БиХ и управа цивилне заштите Републике Српске и ФБиХ, који имају обавезу да се изборе за побољшање статуса деминера.

- Пред нама је задатак да у наредних пет до 10 година обезбиједимо да простор Републике Српске и Федерације БиХ буде без мина и сигуран за све ативности њених грађана - додао је он.

Према његовим ријечима, више пута су ти рокови одгађани и добијена је сагласнот да то буде 2027. година.

- Али, наш приоритет је да и сви деминери буду здрави и дочекају да овај простор буде без мина, па макар то било и до 2030. године - нагласио је Новитовић.

Директор Центра за уклањање мина /БХМАК/ Саша Обрадовић честитао је деминерима у БиХ за постигнуте резултате, наводећи да је од 1996. године у БиХ деминирано више од 3.450 километара квадаратних, а да је остало неуклоњено још 180.000 мина и 957 километара квадараних сумњиво опасне површине.

- Велики је успјех да у посљедње двије године немамо страдалих цивила у минским пољима. Још једном позивам све нивое власти, посебно заједничке институције, да помогну да добијемо опрему и да кроз нови закон о деминирању побољшамо статус деминера и унаприједимо овај процес - рекао је Обрадовић.

Он је истакао да је Комисија за деминирање БиХ доставила захтјев за продужење Отавске конвенције и да су добили званичан документ да БиХ до 2027. године мора да буде очишћена од мина, што је разуман рок.

Помоћник директора за сектор деминирања у Управи цивилне заштите Републике Српске Драган Кос рекао је да су од почетка године завршени љекарски прегледи припадника сектора за деминирање и набављена нова опрема за њихов рад, тако да већ од сутра могу да почну са реализацијом Плана деминирања за ову годину у Српској.

- Планиран је наставак деминирања терена будућег аеродрома у Требињу и деминирање локалитета на подручју Добоја, Зворника, Источне Илиџе, Дервенте, Оштре Луке и Мркоњић Града - навео је Кос.

Помоћник директора за сектор деминирања у Управи цивилне заштите ФБиХ Мустафа Кадрибеговић рекао је да је 1,7 одсто простора БиХ миниски сумњиво подручје, а да се 78 одсто тих површина налази у ФБиХ.

- Ријеч је о 750 километара квадратних и то ће у наредним годинама бити велики изазов за све који буду радили на процесу деминирања - додао је Кадрибеговић.

Од посљедица минских несрећа од протеклог рата до сада у БиХ је страдало 1.766 лица, од којих је 617 погинуло. Од овог броја страдало је 115 деминера, од којих 53 смртно страдала.