latinica  ћирилица
05/04/2021 |  19:48 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Заобилазницом растеретити саобраћај у центру општине (ВИДЕО)

Изградња кружне раскрснице Лончари на магистралном путу Бања Лука – Београд и траса аутпута, кроз Пелагићево и Доњи Жабар, биле су главне теме разговора министра саобраћаја и веза Недељка Ћорића и званичника ових општина. Уз аутопут иће ће и траса гасовода, што је прилика за јефтини енергент и привреди и грађанима.
Доњи Жабар - Фото: РТРС
Доњи ЖабарФото: РТРС

Раскрсница Лончари, на којој се укрштају магистрале Бањалука – Београд и Орашје – Тузла, једна је од најфеквентнијих саобраћајница у Републици Српској. Дневно прође више од 10.000 возила из четири праваца.

- Овдје је најбитније да се уради кружни ток. Ја мислим да је ово једна црна тачка од Бањалуке до Бијељине - рекао је Стево Стевић мјештанин Лончара.

Предсједник Скупштине општине Доњи Жабар Никола Ђокановић нагласио је да не најбитније да се уради кружни ток, због како је рекао безбједности не само грађана општине Жабар него и свих учесника у саобраћају.

Општина Доњи Жабар, нема довољно средстава да сама финансира изградњу кружне раскрснице Лончари. Очекују помоћ Владе Српске.

- Могу да кажем да се на тој раскрсници у задњих 10 година, десило седам саобраћајних незгода са смртним исходима смртних исхода, а мјесечно буде четири до пет удеса - навео је Перо Павловић начелник општине Доњи Жабар .

Недељко Ћорић министар саобраћаја и веза Владе Републике Српске нагласио је да је планирано да се уради главни пројекат на поменутој раскрсници.

- Ту ће бити кружни ток, и то је већ унапријед дефинисано. Надамо се да ћемо већ сљедеће године обезбиједити финасијска средства за реализацију - додао је он.

У сусједном Пелагићеву, све је спремно за експропријацију и трасирање аутопута БањаЛука -Београд и гасовода.

- Сигурно је да један од највжнијих пројеката, који ће се у наредним годинама и у наредној години радити овдје на подручју општине Пелагићево је изградња аутопута и гасовода - рекао је Славко Тешић начелник општине Пелагићево.

Министар Ћорић је истакао да ће се веома брзо кренути са експропријацијом на дијелу од границе са Брчко дистриктом према Вукосављу.

- Сигурно да је то пројекат који ће унаприједити сами привредни и инфраструктурни живот, ове општине - додао је он.

У Пелагићеву ће уз помоћ Владе Републике Српске, наредне године, бити изграђена и заобилазница, која ће измјестити теретни саобраћај из центра ове посавске варошице.