latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:24 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Почела исплата подстицаја за повећање плата; Сигурност за 30.000 радника (ВИДЕО)

Почела је исплата подстицаја послодавцима који су у другој половини прошле године радницима повећали плате.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

За трећи обрачунски рок, за поврат пореза и доприноса привреди на основу повећања личног дохотка, пријавило се 428 предузећа.

Обухваћено је више од 30.000 радника. Од кад се исплаћују ови подстицаји, примања радника у реалном сектору већа су за 20 одсто.

И у Влади, и у Унији удружења послодаваца сматрају да је овим - дио новца из сиве зоне, враћен у легалне токове.

За подстицаје за повећање плата радницима пријавило се и бањалучко предузеће ГМП Компани, које има око 200 запослених. Новац од поврата пореза и доприноса могу уложити у производњу, за проширење технолошких капацитета.

- Ми смо повећали плате за 10 одсто - рекао је Зоран Јолџић из ГМП Компани.

Право на ове субвенције имају сви послодавци из Републике Српске у реалном сектору који су радницима повећали лични доходак у другој половини прошле године.

Конкурс за пријаву за трећи обрачунски рок трајао је од почетка јануара до краја фебруара 2021. године.

- У овом обрачунском периоду поднесено је 428 захтјева привредних субјеката што обухвата више од 30.000 радника - изјавио је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

За пола године Влада Српске планира анализу овог закона о подстицајима за повећање плата, који је у примјени од јула 2019. године.

У ресорном Министарству и Унији удружења послодаваца кажу да су већ видљиви позитивни ефекти.

- Ако поредимо повећање плата са данашњим даном и ако узмемо тај март 2019. године као репер за доношење овог закона односно његово провођење плате у реалном сектору су расле за 20 одсто - рекао је Петричевић.

- Просјечна плата данас је 985 марака, што је за 12 одсто више него у 2018 - изјавио је Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

У прва два обрачунска периода за ову врсту подстицаја издвојено је осам милиона, а овогодишњим буџетом Влада је планирала за ове намјене пет милиона марака.