latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:31 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Обиљежено 80 година од бомбардовања Београда (ВИДЕО)

На данашњи дан прије 80 година нацистичка Њемачка бомбардовала је Београд, уз велике људске жртве и материјална разарања, чиме је почео Други свјетски рат на простору Краљевине Југославије.
Обиљежавање бомбардовања Београда - Фото: РТРС
Обиљежавање бомбардовања БеоградаФото: РТРС

У цркви Вазнесења Господњег у Београду служен је парастос за погинуле, а годишњица је обиљежена низом манифестација.

У рано јутро 6. априла 1941. године, њемачки бомбардери засули су Београд тонама бомби. Сматра се да је страдало више од 2.500 људи. Огроман број објеката је срушен. У знак сјећања, у Алеји страдалих положени су вијенци и одата почаст.

- Да се не заборави и да се никада не понови, зато смо данас овдје, да одамо почаст и његујемо сјећање на жртве и на хероје који су се храбро борили током четири ратне године и извојевали побједу и изборили слободу за све нас - изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

Положени су вијенци и на Споменик пилотима браниоцима Београда.

- Чувамо успомену на жртве које смо положили за слободу, и не смијемо никада да заборавимо наше хероје и њихова одважна дјела - рекао је министар одбране Србије Небојша Стефановић.

Уништавањем Народне библиотеке покушано је затирање културног и националног идентитета српског народа.

- О томе колико је велико културно благо Србија тог дана изгубила сликовито говори податак да су од бомби страдале књиге које су покривале период од готово 1.000 година - истакла је министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић.

На страшна разарања подсјећа и изложба на Тргу Републике, организована у сарадњи са Руским домом и Амбасадом Русије.

- Данас се сјећамо свих тих људи заједно са нашим руским пријатељима, и сјећамо се тог трагичног догађаја, са жељом да се у 21. вијеку никада више не догоди да наш град буде у ситуацији да буде бомбардован, а бомбардован је пет пута у 20. вијеку - изјавио је замјеник градоначелника Београда Горан Весић..

- Увијек имамо заједничке манифестације што доказује и потврђује да смо ми заједно у борби против ревизије и покушаја ревизије историје - нагласио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Поручено је да је важно сачувати ове догађаје од заборава и преносити их будућим генерацијама, као дио културе сјећања.