latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:55 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Пчелињим друштвима додати храну

Пчелари треба да прате ситуацију у пчелињацима због захлађења и ако је потребно додају храну, рекао је Срни предсједник Друштва пчелара Нови Град Милош Оџић.
Пчеле - Фото: РТРС
ПчелеФото: РТРС

Оџић каже да пчеле само грију легло када наступи хладан период, те да ако такав период потраје долази у питање општи процес у кошницама.

- Пчелари у таквим ситуацијама прате стање и треба да обезбиједе пчелама довољно хране, јер је, нажалост, ни јесенас пчелиња друштва нису довољно имала - навео је Оџић.

Он је рекао да су временске прилике у јануару и фебруару условиле добар развој пчелињих друштава, док је вријеме у марту било промјенљиво, а у априлу су наступили готово зимски услови.

- Пчеле у овом мјесецу већ увелико луче восак. Ово лучење треба искористити на начин да се додају празне сатне основе, тако да пчеле искористе восак на користан начин - рекао је Оџић.

Према његовим ријечима, сада је најважнији задатак пчелара помоћи развој пчелињих друштава, на вријеме обавити њихов преглед и проширити простор.

- Ако се простор не прошири прије правог времена долази до застоја у развоју, а ако се закасни, друштва попримају ројевни нагон - напомиње Оџић.

Он је нагласио да је пчелама у интензивном развоју потребна вода, на шта треба обратити пажњу.